Kategorije Sport

Dinamo postavio spomen-ploču u čast 100. godišnjice prvog stadiona u Zagrebu

Širi dalje

Predstavnici  zagrebačkog Dinama postavili su spomen-ploču na zgradu HEP-a u Vukovarskoj ulici 37 u Zagrebu. Povod je 100. godišnjica otvorenja igrališta Građanskog u Koturaškoj ulici, koja je blizu Vukovarske. Članovi Dinama ocijenili su to kao važan trenutak u zagrebačkoj sportskoj povijesti. Priopćenje kluba prenosimo u cijelosti.



“GNK Dinamo je u suradnji s Gradom Zagrebom i Vijećem gradske četvrti Trnje pružio “hommage” velikoj obljetnici: u subotu, 19. listopada, navršit će se točno 100 godina od svečanog otvorenja nekad popularnog igrališta Gradjanskog u Koturaškoj
Tim su povodom delegacije maksimirskog kluba, Grada Zagreba i četvrti Trnje u petak, 18. listopada, otkrile prigodnu spomen ploču kao podsjetnik na kultno mjesto iz zagrebačke sportske povijesti.

Ploču su postavili na pročelju zgrade HEP-a u Vukovarskoj 37 na prostoru nekadašnjeg igrališta. Ovom prilikom još jednom zahvaljujemo HEP-u što omogućili da se spomen ploča postavi kod njihove zgrade (mjesto nekadašnjeg stadiona)

Ovog listopada obilježavamo okruglu, 100. godišnjicu izgradnje nekad popularnog igrališta Gradjanskog koje je zaživjelo upravo na mjestu na kojem se sad nalazimo, na prostoru između Kupske i Koturaške ulice, nadomak današnje Vukovarske, tadašnje Varaždinske ulice.

Početkom 1920-ih godina zagrebački Gradjanski profilirao se u klub visoke europske klase što je u to doba potvrđeno i povijesnom pobjedom protiv Barcelone na znamenitoj turneji po Španjolskoj. Unatoč svemu tome, i dalje je postojao problem igrališta. Klub je vapio za infrastrukturom koja bi bila dostojna velikih sportskih rezultata.

Govorimo, dakle, o dvadesetim godinama prošlog stoljeća, a vidimo da je puno sličnosti i s današnjim vremenom. No, klub je tada ipak dobio svoj novi dom i osnovne uvjete za rad.

U realizaciji projekta uvelike je pomogao tadašnji gradonačelnik Vjekoslav Heinzel, a svečanosti otvorenja prisustvovao je i vođa hrvatskog naroda, Stjepan Radić, i pritom održao prigodni govor – istaknuo je predsjednik Zajec u prigodnom govoru neposredno po otkrivanju spomen ploče.”

D.M. /Foto: GNK Dinamo


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Dinamo

Najnovije

Zajec nahvalio Hajduk pa ispalio: Najbolje za sve da nam puste prvenstvo

Predsjednik Dinama Velimir Zajec gostovao je u Poreču na Sport Festu, na kojem je pričao…

52 minute prije

Ratni veterani: Spomenik kraj Požege veliča zločine i komunistički režim

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i grada Požege oglasila se priopćenjem i…

2 sata prije

HDZ opalio po Milanoviću i SDP-u: “Danas slijepo slijede ruskog agenta s Pantovčaka”

Hrvatska demokratska zajednica je na Facebooku opet prozvala predsjednika Milanovića za ‘proruske manevre’, dok su…

4 sata prije