Kategorije Sport

Donna Vekić u finalu Olimpijskih igara

Širi dalje

Donna Vekić plasirala se u finale Olimpijskih igara u Parizu i tako osigurala Hrvatskoj barem srebrnu medalju! Vekić je u polufinalu za samo 67 minuta igre pobijedila Slovakinju Annu Karolinu Schmiedlovu 6:4, 6:0.



Protivnica u subotnjem finalu bit će joj 21-godišnja Kineskinja Qinwen Zheng (WTA – 7.), koja je u polufinalu izbacila Igu Swiatek, prvu igračicu svijeta.

Nakon nevjerojatne drame protiv Marte Kostjuk u četvrtfinalu, ovaj meč bio je čista suprotnost. Vekić je dominirala od početka do kraja, Schmiedlova je pružala dobar otpor u prvom setu, ali u drugom više nije imala nikakve šanse.

Osječanka je projurila do finala i donijela Hrvatskoj prvu povijesnu medalju u ženskom tenisu.

Iako je prošlu večer igrača tri sata i tek nakon velike drame u četvrtfinalu svladala Ukrajinku Martu Kostjuk, Vekić je niti 24 sata kasnije bila potpuno spremna i usredotočena te bez šanse ostavila nedoraslu suparnicu Schmiedlovu.

Vekić tijekom čitavog susrea nije bila suočena s niti jednom “break-loptom”, dok je nakon uvodnih 2-2 stalno prijetila suparnici na njenom početnom udarcu.

Vekić je prvi “break” ostvarila za prednost 3-2, kod 4-2 je imala 15-40, ali tada je Schmiedlova dva puta odlično servirala i ostavila si nadu. Ipak, Vekić je prvi set dobila sa 6-4, da bi u prvom gemu drugog seta oduzela servis Schmiedlovoj bez izgubljenog poena, a tada se Slovakinja “slomila” te više nije osvojila niti jedan gem.

Vekić će u subotu u finalu igrati protiv Kineskinje Qinwen Zheng koja je ranije u četvrtak u prvom polufinalu iznenadila prvu igračicu svijeta i četverostruku pobjednicu Roland Garrosa Poljakinju Igu Swiatek sa 6-2, 7-5.

Vekić je ovom pobjedom osiguala treću medalju za Hrvatsku u Parizu, nakon bronce Mirana Maričića u streljaštvu i Barbare Matić u džudu.

Ujedno je to i šesta olimpijska medalja za hrvatski tenis, nakon bronci Gorana Ivaniševića u singlu i paru s Goranom Prpićem iz Barcelone 1992., bronce Marija Ančića i Ivana Ljubičića iz Atene 2004., zlata Nikole Mektića i Mate Pavića iz Tokija 2021. te srebra Marina Čilića i Ivana Dodiga također iz Tokija.

D.M. /HIna/Foto:


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi donna vekić

Najnovije

Plenković za HRT: Hrvati nikad nisu bolje živjeli

"Neki 'zaboravljaju' da su od jeseni 2021. kontinuiranim odlukama naše Vlade cijene naftnih derivata bile…

31 minuta prije

Rastu plaće u osječkoj gradskoj upravi. Gradonačelnik: Bit će 38% veće nego 2021.

Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je danas prijedlog odluke o izmjeni koeficijenata za obračun plaća službenicima…

37 minuta prije

Tomašević u središtu Zagreba otvorio Centar dobrodošlice za migrante

Zagrebački  gradonačelnik Tomislav Tomašević i predstavnica Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR-a) u Hrvatskoj Anna Rich…

40 minuta prije