Kategorije Sport

Finiš za povijest! Braća Sinković osvojila zlato u Parizu

Širi dalje

Martin i Valent Sinković osvojili su zlatnu medalju u veslačkoj disciplini dvojac bez kormilara i time donijeli Hrvatskoj četvro odličje na Igrama u Parizu.



Nakon 1500 metara bili su četvrti, a onda su u nevjerojatnom finišu redom prestizali Rumunje, Švicarce i na kraju Britance koji su vodili od starta do zadnjih par desetaka metara.

Ovo je četvrta medalja za neponovljive i fantastične Sinkoviće koju su do sada na svim Olimpijskim igrama na kojima su nastupili osvajali medalje. U Londonu 2012. godine bili su drugi u četvercu, a zatim su u Riju i Tokiju osvojili zlato. U Riju su slavili u dvojcu na pariće, a u Tokiju u dvojcu bez kormilara.

Nakon bronce koju je osvojio Miran Maričić u disciplini zračna puška 10 metara, zlata u kategoriji do 70 kilograma judašice Barbare Matić te medalje Donne Vekić koje su u sobutu bori za zlato, trofejna braća Sinković ispisali su novi uspjeh hrvatskog sporta u dramatičnoj utrci u kojoj su vodstvo preuzeli i posljednjim metrima. Njihovo i pobjedničko vrijeme utrke iznosilo je 6:23.66.

Novom zaltnom medaljom Sinkovići su ispisali još jedno svoje, ali i povijesno poglavlje hrvatskog sporta na olimpijskim igrama. Današnjim uspjehom postali su prvi hrvatski sportaši od samostalnosti s četiri medalje na ljetnim Olimpijskim igrama.

U Londonu 2012. osvojili su srebro u četvercu na pariće s Damirom Martinom i Davidom Šainom, u Riju 2016. zlato u dvojcu na pariće, a zatim promijenili disciplinu i prije tri godine u Tokiju slavili u dvojcu bez kormilara.

Već ta kombinacija čini ih jedinstvenima, a svoju sportsku besmrtnost sada su samo dodatno zacementirali odvojivši se i od rukometnog golmana Venija Loserta, koji ima zlata iz 1996. i 2004. te broncu iz 2012.. Također, uhvatili su legendarnog hrvatskog kanuista Matiju Ljubeka, koji je za Jugoslaviju osvojio četiri odličja – dva zlata, srebro i broncu.

D. M. /Foto: cropiv


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Plenković za HRT: Hrvati nikad nisu bolje živjeli

"Neki 'zaboravljaju' da su od jeseni 2021. kontinuiranim odlukama naše Vlade cijene naftnih derivata bile…

26 minuta prije

Rastu plaće u osječkoj gradskoj upravi. Gradonačelnik: Bit će 38% veće nego 2021.

Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je danas prijedlog odluke o izmjeni koeficijenata za obračun plaća službenicima…

32 minute prije

Tomašević u središtu Zagreba otvorio Centar dobrodošlice za migrante

Zagrebački  gradonačelnik Tomislav Tomašević i predstavnica Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR-a) u Hrvatskoj Anna Rich…

35 minuta prije