Chef Tomica Đukić, glavni kuhar hrvatske reprezentacije, koji našim nogometašima kuha još od Eura 2016. u Francuskoj, na panelu Veleučilištu Aspira u Splitu o prehrani vrhunskih sporataša otkrio je neke od tajni Vatrenih.
Đukić je ugostiteljsko-turističku školu završio u Osijeku. Nakon par sezona na hrvatskom Jadranu, otišao je u Garmisch-Partenkirchen (Njemačka), zatim u Kopenhagen (Danska). Ukupno je osam godina radio u elitnim restoranima, u Hrvatsku se vratio 2004. i hotel Osijek satvio na gastro kartu Hrvatske
Od 2015. godine kuha za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Mnoge je zanimalo što su jeli naši Vatreni na dan utakmice s Portugalom u Splitu, je li bilo nekakvih ‘specijalnih’ jela ili se išlo na provjereno.
“Na dan utakmice se fokusiramo na jednostavne ugljikohidrate i često su to ‘dosadna’ jela. Bijela riža, tjestenina, namirnice s brašnom i slično” otkrio je glavni kuhar hrvatske reprezentacije.
“Nije tu bilo nekih jakih začina – tek sol, papar i maslinovo ulje. Zastupnik sam mediteranske prehrane i važnosti kvalitete same namirnice.”
Igrači već godinama napominju kako su i više nego zadovoljni uslugom koju dobivaju u reprezentaciji, sve je na vrlo visokom nivou, ali ništa nije došlo preko noći.
“Prvo sam počeo slušati igrače i za što se ‘hvataju’, što vole, a što ne. Želio sam snimiti svakoga kako bih znao što trebam isporučiti. Tražio sam ispis iz klubova što oni jedu, a imam jelovnike i nekih ostalih reprezentacija”, otkrio je Đukić.
“Zahvaljujući igračima koji igraju u velikim klubovima, znam čemu trebam težiti. Najveći je ‘problem’ što Hrvatska uvijek ide do kraja na velikim natjecanjima. Što ćete im dati 24. dan? Kako napraviti jelo, a da im ne bude dosadno? Imamo četiri obroka u danu pa izmišljate svašta kako bi im jelo bilo zanimljivo i raznoliko.”
S nekim je igračima ipak lakše, a neki mogu biti i ‘problem’.
“U takvim situacijama mi pomažu igrači koji imaju svoje nutricioniste. Joško Gvardiol, Ante Budimir, Luka Modrić… Kod Luke je sve to izračunato u gram, inače naravno ne bi toliko trajao i igrao na vrhunskoj razini na pragu 40. godine života. Joško je posebna priča, jer jede 5200 kalorija na dan. Troši kao bunar, gladan je stalno. Nije to prejedanje, već je samo ogroman potrošač. Nije lako namirit toliko kalorija…”, kaže Tomica Đukić i otkriva ‘bazu’ jela koje servira Vatrenima:
“Puno povrća, gdje god da se okrenu, ono mora biti tu, pa nekoliko vrsta mesa, od onog crvenog do bijelog. Na stolu se naravno nađe i riba, s naglaskom kako mora biti svježa.”
Ima li piva, vina uz večeru?
“Pivo popiju nakon utakmice, ali to je i nužno zbog kombinacije vitamina B i opuštanja. Inače, u normalnom rasporedu nema vina i alkohola uopće.”
Što Vatreni jedu za snack?
“Čisti ugljikohidrat. Palačinke s marmeladom i javorovim sirupom, nema Nutelle, neki tostovi i riža na bademovom mlijeku. Nakon pobjede nad Brazilom, pjevali su: ‘Sve je zbog riže na mlijeku!'”, kaže Đukić te za kraj otkriva kako je bilo igrača koji su bili na ‘posebnom režimu’:
“Ivan Rakitić je imao intoleranciju na gluten. Gluten sam po sebi nije neki problem, to je protein koji se stvara kada zamijesite tijesto. Problem je bio kod Ivana, što nisam znao što da mu slatko dam?” sa smiješkom je kazao glavni chef Vatrenih Tomica Đukić.
Megy M. /Foto:pxll
Bivši ministar zdravstva Vili Beroš iz istražnog je zatvora u petak uputio predsjedniku Sabora zahtjev za aktivacijom saborskog mandata osvojenog na…
Zvonimir Boban dobio je dugogodišnji spor s AC Milanom oko smjene s mjesta sportskog direktora…
U Nyonu je održan ždrijeb četvrtfinala Lige nacija. Ždrijeb je odlučio da Hrvatska za Final…
Komentiraj