Kategorije Sport

Skomina o suđenju: Penal za Dinamo je bio, a ključna greška bila je u 35. minuti

Širi dalje

U sudačkoj analizi desetog kola SuperSport HNL-na MAXSportu bivši slovenski sudac Damir Skomina analizirao je sporne situacije. Rekao je da je Lokomotivi protiv Rijeke opravdano dosuđen jedanaesterac kad je lopta pogodila Stjepana Radeljića u ruku. No u fokusu su bile utakmice Istre i Dinama te Hajduka i Slavena.



“Istra nije trebala dobiti kazneni udarac”

“Po meni je trebao dati u 35. minuti žuti karton Torrenteu za povlačenje protivnika. To je bio ključan trenutak. Morao je dati, a onda je klupa kasnije poludjela i žuti karton treneru nije ništa riješio. Bel je pogriješio, ali to ne daje za pravo klupi da radi što hoće. Kad pogriješiš, moraš otići do klupe i dobiti utakmicu nazad.

To je trenutak kad sudac treba dobiti povjerenje. Možda je trebao više razgovarati s trenerom. Zanima me bi li se ti klubovi tako u Europi ponašali. Igramo doma pa si možemo svašta dozvoliti. Belupo je dvaput oštećen. No to im ne daje za pravo da rade nered. Na sucima je da to poprave. Problem je i što se vuku repovi.

Ne vidim namjeru suca da ošteti neku momčad. Ademija je u drugoj situaciji lopta pogodila u ruku. Moj je dojam da ga je lopta pogodila u tijelo pa onda u ruku nakon flipera i to nije kažnjivo. Da ga je pogodila direktno u ruku, to je po meni kazneni udarac. Treba biti precizan. VAR soba bi se javila da je sigurna da je bila ruka.

Keller je opravdano dobio dva žuta kartona, ali trebao je onda i Torrenteu dati u 35. minuti, Vidi se disbalans. Penal za Dinamo je bio opravdan, ali u ovakvoj utakmici sucima je bilo jako teško za vjerovati, što god da su dosudili”, objasnio je Skomina.

Komentirao je i drugi pogodak Hajduka

Najspornija je bila situacija s utakmice Slaven Belupa i Hajduka iz 44. minute. Hajdukov Ismael Diallo i Slaven Belupov Antonio Bosec u jednom su duelu krenuli na loptu. Diallo je bio brži i nogom izbio, a Bosec je krenuo glavom.

Diallo je u tom duelu loptu dodao Biuku koji je u nastavku akcije zabio gol za 2:0, ali je i opalio nesretnog Boseca nogom u glavu! Igrač Slaven Belupa ostao je ošamućen ležati na terenu, a njegovi su suigrači protestirali kod glavnog suca Ante Čuline zbog opasne igre.

Uključio se i VAR te je nakon nekoliko minuta provjere odlučeno da prekršaja nema te da je gol Biuka regularan!

Što o toj situaciji kaže Damir Skomina:

“Vidi se da Diallo prvi igra loptom, a tek onda dolazi do kontakta. Tu mogu povući paralelu s Livakovićem, koji nije zaslužio isključenje. Diallo igra nogometno ispravno, a nogometaš Slaven Belupa igra nisko glavom i dovodi sam sebe u opasnost’, rekao je Skomina u tportalovoj sudačkoj analizi na MAXSport kanalu te nastavio:

“To nije prekršaj, u pravilima nogometna igre stoji da igrač koji sam sebe dovodi u opasnost može biti kažnjen. To je u ovom slučaju igrač Slaven Belupa. Sam se stavio u taj položaj… Gol je ispravan, Diallo dolazi prvi do lopte, ide ispravno na loptu, ne dovodi igrača u opasnost.”

Što je s pravilom da se igra zaustavlja nakon što igrač dobije udarac nogom u glavu?

“Sudac mora biti siguran da se to dogodilo, da je igrač u opasnosti. Sudac nije liječnik, a nakon pet, šest sekundi dolazi do gola. Sad se lovimo što je sve moglo biti… Sudac ima naputak da pusti akciju do kraja, to je dinamika igre. Osobno mislim da ovo nije situacija da se igrač bori za život i da sudac nije trebao prekinuti akciju”  zaključio je Damir Skomina.

Nakon utakmice je trener Slaven Belupa Mario Kovačević otkrio u kakvom je stanju Bosec koji je na poluvremenu ostao u svlačionici.

“Doktor mi je rekao da Bosec ima mali potres mozga. Nismo htjeli riskirati s njim. Za gol sam se bunio zbog visoko podignute noge, ali ne zanima me suđenje, neka sude kako hoće. Uvijek se to sudilo, ne razumijem. Ako ih veseli da to rade protiv Slaven Belupa, neka nastave”, kazao je razočarani Mario Kovačević.

D. M. /Foto: Screenshot MAXtv


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zbilja je bolesna. Vedrana Rudan podržala jednog predsjedničkog kandidata!

Vedrana Rudan na svom je blogu žestoko kritizirala politiku premijera Andreja Plenkovića prema Ukrajini, a…

1 sat prije

Jandroković Bulju: To je najgora optužba, za to se ide na tešku robiju

Mosotv Miro Bulj u Saboru se osvrnuo na NSATU misiju za Ukrajinu i prozvao Milanovića…

1 sat prije

Kusturica oštro protiv Vučića: “U toj borbi spreman sam i poginuti”

Emir Kusturica u intervjuu za Sputnjik, koji je u međuvremenu skinut s You Tubea, ponovio…

2 sata prije