Kategorije Sport

Španjolska – Njemačka 2:1 Furija golom u 119. prošla dalje, Olmo igrač utakmice

Širi dalje

Španjolska je prvi polufinalist Europskog prvenstva. U dramatičnoj utakmici je nakon produžetaka pobijedila domaćina Njemačku 2:1. Španjolci su poveli početkom drugog dijela golom bivšeg igrača Dinama Danija Olma, da bi u 89. minuti Florian Wirtz zabio za produžetke.



Ipak, nakon što je primila gol u posljednjim minutama regularnog dijela, Španjolska je tako zabila u produžetku te u 119. minuti zahvaljujući Mikelu Merinu prošla u polufinale. Asistent za drugi gol bio je Olmo i tako se s golom i asistencijom prometnuo u junaka španjolske pobjede.

Utakmica je krenula kontroverznom situacijom. Toni Kroos, kojemu je ovo bila zadnja utakmica karijeri, je u četvrtoj minuti vrlo oštro startao na Pedrija, a nedugo nakon toga i na Laminea Yamala, ali Anthony Taylor to nije odlučio sankcionirati kartonima.

Pedri je morao napustiti teren, no Španjolskoj je sreća u nesreći bila da ga je zamijenio Olmo. Sve to razbjesnilo je Španjolce pa smo gledali poprilično turbulentnu utakmicu. Do kraja je dodijeljeno čak 14 žutih kartona i jedan crveni.

Olmo doveo Španjolsku u vodstvo

Španjolska je u prvom dijelu uglavnom prijetila udarcima iz daljine, a najbolju priliku u uvodnih 45 minuta imala je Njemačka. Kai Havertz je u 21. minuti bio najviši u skoku nakon ubačaje Joshue Kimmicha, ali je s pet metara pucao vrlo slabo pa je Unai Simon to uspio obraniti.

Španjolci su fantastično otvorili drugo poluvrijeme i poveli već u 51. minuti, a strijelac je bio Dani Olmo. Lamine Yamal je s desne strane odigrao povratnu loptu, a na nju je natrčao bivši igrač Dinama i s 13-14 metara precizno pogodio za vodstvo svoje momčadi.

Dramatičan povratak Njemačke

Njemačka je nakon primljenog gola krenula u ofenzivnu, a pritisak je, kako je vrijeme odmicalo, postajao sve jači. U 77. minuti je Niclas Füllkrug uzdrmao vratnicu, dok je pet minuta poslije Havertzov pokušaj loba bio malo neprecizan.

Ipak, pritisak je urodio plodom u 89. minuti. Maximilian Mittelstädt je ubacio na drugu vratnicu, a Joshua Kimmich glavom spustio za Floriana Wirtza, koji je sa šest metara uz pomoć vratnice pogodio za izjednačenje.

Dvojbene sudačka odluka

Obje momčadi su u produžecima igrale oprezno, iako je Njemačka imala nekoliko solidnih situacija pred protivničkim golom.

Njemačka je svoju nadmoć umalo i materjalizirala u 105. minuti kada je pokušaj Wirtza sa 16 metara prohujao pored vratnice. Domaćini s pravom mogu biti ljuti na sudačku postavu zbog situacije u 106. minuti kada je udarac Musiale s vrha kaznenog prostora rukom zaustavio Cucurella.

Očito je kako je Musialina lopta išla u okvir gola i kako je Cucurellina ruka bila odvojena od tijela no glavni sudac Taylor izgleda nije vidio to igranje rukom dok je VAR sudac Attwell nakon kratke provjere dao znak Tayloru kako se utakmica može nastaviti.

Je li prethodno bio ofsajd ili neki drugi razlog  što sudac nije svirao očiti penal, trenutno nije poznato.

Merino u 119. minuti za polufinale

I kad se činilo da će ovaj dvoboj odlučiti jedanaesterci, Španjolska je zabila u 119. minuti. Olmo je ubacio s lijeve strane, a Merino je ostao sam pred golom i glavom pogodio za 2:1.

Imala je Njemačka vremena za novo poravnanje, a u 122. minuti je stvorila i lijepu priliku. Thomas Muller je poslao loptu pred gol, a Niclas Füllkrug je glavom pucao tik pored vratnice. Do kraja je još Dani Carvajal zaradio drugi žuti karton, ali Španjolska je zadnji napad uspjela obraniti i s desetoricom.

Španjolska će u polufinalu u utorak u Muenchenu igrati protiv pobjednika susreta Francuska – Portugal koji se igra kasnije u petak.

ŠPANJOLSKA – NJEMAČKA 2:1 (0:0, 1:1)

Stuttgart Arena

SUDAC: Taylor (Engeska)

STRIJELCI: 1:0 Olmo (51), 1:1 Wirtz (89), 2:1 Merino (119)

ŠPANJOLSKA: Simon – Carvajal, Le Normand (Nacho, 46), Laporte, Cucurella – Rodri, Ruiz (Joselu, 102) – Yamal (Torres, 63), Pedri (Olmo, 8), Williams (Merino, 80) – Morata (Oyarzabal, 80)

D:M. /Foto: epa


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uhićen Damir Škaro

Nakon što se u zadanome roku nije javio na odsluženje zatvorske kazne zbog silovanja, policija…

5 sati prije

Mladić iz BiH pimplao loptu pet sati bez pauze, sve prenosio uživo na TikToku

Tijekom prijenosa Dragan je napravio samo nekoliko kratkih pauza da pročita komentare svojih pratitelja, ali…

8 sati prije

Dina Vasić: Ovo je sramotno i opasno za Zagreb. Psiholog je došao na čelo Holdinga

Nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Skupštini Dina Vasić održala je konferenciju za novinare na kojoj je glavna tema…

8 sati prije