Kategorije Sport

Turskom heroju prijeti suspenzija zbog pozdrava nakon gola

Širi dalje

Merih Demiral je na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj podiže ruke kako bi proslavio gol te rukama pravi znak “Sivih vukova”, krajnje desničarske skupine u Turskoj koja vjeruje u superiornost “turske rase”.



UEFA je u srijedu objavila da otvara istragu zbog “potencijalno neprimjerenog ponašanja” turskog braniča Meriha Demirala, dvostrukog strijelca u pobjedi osmine finala EURA u utorak protiv Austrije (2-1).

Turski branič je zabio oba pogotka za veliku pobjedu, a u središte pozornosti je dospio zbog proslave koja je mnoge šokirala Nakon postinutog pogotka je rukama formirao “vučji pozdrav”, odnosno simbol “Sivih vukova”.

Radi se o pokretu koji promovira desničarsku ekstremističku ideologiju koja vjeruje u superiornost “turske rase” i teži ujedinjenju svih turskih naroda u jednu državu koja se, prema njima, proteže od Balkana preko centralne Azije pa sve do Kine.

Imenovan je “etički i disciplinski istražitelj”, a više informacija o ovom pitanju će uslijediti, objavila jee Uefa u priopćenju za javnost.

“Simbol turskih desničarskih ekstremista nema mjesta na našim stadionima”, reagirala je Nancy Faeser, njemačka ministrica unutarnjih poslova na X-u.

“Sivi vukovi”, osnovani  1960-ih, bili su uključeni u političko nasilje između ljevičara i nacionalista u kojem je ubijeno oko 5000 ljudi u vrijeme državnog udara 1980. godine. Grupa je zabranjena u Francuskoj, a njen simbol je zabranjen u Austriji. “Sivi vukovi” su također pod nadzorom u Njemačkoj, kazala je Faeser.

“Korištenje euro nogometa kao platforme za rasizam je potpuno neprihvatljivo i UEFA će istražiti slučaj i razmotriti sankcije”, dodala je.

Po objavi te vijesti regiralo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske i pozvalo njemačkog veleposlanika u Ankari na razgovor, prenosi Reuters diplomatski izvor iz Turske.

Podsjetimo da je Uefa na ovom Euru bila vrlo stroga u sličnim slučajevima. Albanski reprezentativac Mirlind Daku je dobio dvije utakmice suspenzije jer je poticao na klicanje protiv dva naroda nakon utakmice protiv Hrvatske. Daku je navodno pokrenuo klicanje “Pi*ka im materina, Srbima i Makedoncima”, nakon čega je odložio megafon i krenuo prema centru terena.

Hoće li sličnu kaznu dobiti i Demiral, tek ćemo vidjeti, no bio bi to težak udarac za njih.

Turska će u subotu u Berlinu u četvrtfinalu igrati protiv Nizozemske, a za tu utakmicu ne mogu računati na Yukseka i Kokcua zbog kartona.

Wikipedija o Sivim vukovima

Organizaciju Sivi vukovi osnovao je pukovnik Alparslan Türkeş potkraj 1960-ih. Iako se službeno vode kao obrazovna i kulturna zaklada poznati su po političkom nasilju u Turskoj krajem 1970-ih kad su se njezini članovi angažirali u urbani gerilski rat s ljevičarskim aktivistima, pripadnicima nacionalnih manjina i vjernicima koje ne smatraju pravim muslimanima.

Među glavnim ciljevima Sivih vukova su etničke manjine koje nisu Turci, poput Grka i Armenaca

Obično se opisuju kao ultranacionalistička, islamistička i neofašistička organizacija koja je okarakterizirana kao paravojno ili militantno krilo Stranke nacionalističkog pokreta (MHP). Analitičari su ih opisali kao vod smrti, odgovoran za većinu nasilja i ubojstava u tom razdoblju.

Njihov najzloglasniji napad je Pokolj u Marašu 1978. u kojem je ubijeno preko 100 Alevita. Alaviti su muslimani koji islam tumače na drugačiji način, ne mole u džamijama, ne odvajaju muškarce i žene i ne vjeruju u hodočašće u Meku. Te razlike su tolike da su ih suniti etiketirali kao heretike. U Turskoj živi oko 30 posto Alevita ( 27 milijuna).

Član Sivih vukova Mehmet Ali Ağca izveo je atentat na papu Ivana Pavla II. 1981., a Sivi vukovi stoje i iza atentata na premijera Turgut Özala 1988. godine.

Sudjelovali su i u pokušaj državnog udara u Azerbejdžanu 1995. godine. Nakon neuspjeha zabranjeni su u toj zemlji, a  2005. godine i Kazahstan je zabranio Sive vukove svrstavši ih u terorističku organizaciju.

Zbog tih napada neki znanstvenici, novinari i vlade Sive vukove opisuju kao terorističku organizaciju

Njezini članovi tvrde da je to kulturna i obrazovna organizacija jer se tako i zovu –  Obrazovna i kulturna zaklada klubova idealista.  (Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı.)

Organizacija u Turskoj ima podršku 3,6 posto biračkog tijela ≈ 1,9 milijuna (2014.), a procjenjuje se da ih u Njemačkoj ima oko 18.000. Glavni izvor prihoda je ilegalna trgovina drogom, iznude i trgovina ljudima

M. Marković/Foto: x


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Je li engleski sudac grubo oštetio Njemačku? – video

Prava drama odvila se u Stuttgartu u prvoj utakmici četvrtfinala Eura. Igralo se "finale prije…

8 sati prije

Španjolska – Njemačka 2:1 Furija golom u 119. prošla dalje, Olmo igrač utakmice

Španjolska je prvi polufinalist Europskog prvenstva. U dramatičnoj utakmici je nakon produžetaka pobijedila domaćina Njemačku…

9 sati prije

“Dani Alke i Velike Gospe, a ne dani Mire Bulja”

Iz GO HDZ-a Sinj dostavili su nam priopćenje koje potpisuje predsjednik sinjskog HDZ-a Igor Vidalina,…

10 sati prije