MINISTAR državne imovine Goran Marić predložit će smjenu šefa Uprave HŽ Infrastrukture Ivana Kršića ako se priča o Carskoj gozbi u Opatiji pokaže točnom.
Marić je to najavio u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno”, gdje je rekao da “takve vijesti sigurno nije ugodno čitati”, ali i neizravno potvrdio u službenom odgovoru koji nam je poslao, objavio je Jutarnji list.
– Želim vjerovati da je to motivirano poslovnim interesima tvrtke, ali ako nije, to se nikako ne uklapa u način vođenja državnih tvrtki i to ćemo ispitati. Ako se informacije pokažu takvima kakve su prikazane, onda sigurno takvi menadžeri, koji nemaju etičku kompetenciju i istančan osjećaj odgovornosti, ne mogu računati na potporu ove Vlade – rekao je Marić.
Izmjena ugovora
Na računima iz studenoga 2016., je vidljivo da je Kršić u dva navrata u poznatom restoranu Bevanda na skupe večere na službenoj kartici potrošio 8430 kuna.
Jela se najskuplja riba, jastozi, škampi i guščja jetra, a pile su se butelje vina od 450 kuna, te rum star 23 godine. Kršić je na prvoj večeri za sebe i dvije kolegice iz tvrtke potrošio 3490 kuna, a na drugoj večeri ceh je za pet ljudi bio 4940 kuna.
– Status i ovlasti prvih ljudi u poslovnim sustavima od najvišeg značaja za državu, u koje spada i HŽ Infrastruktura, po svojoj naravi podrazumijevaju menadžerske kompetencije, ali i specifični osjećaj za upravljanje u okolnostima u kojima se svakodnevno mogu nalaziti. A za to, trebaju osobe poslovne spremnosti i lojalnosti, ali i osobe snažne domoljubne i etičke konstitucije. Vrijeme i prigode koje su pred nama, omogućuju nam da postupimo u skladu s ovim uvjetima i odrednicama – poručio je ministar Goran je Marić.
RESTORAN BEVANDA: Jeli su najskuplje delicije
Voditelja restorana Bevanda Klaudije Jurčić navodi kako preslika računa nije stigla iz njihova restorana, jer oni “svoju kvalitetu dokazuju visokom razinom diskretne usluge”. Pojašnjavaju i zašto je ta hrana kojom su se gostili šef HŽ Infrastrukture i njegove kolegice tako skupa.
“Tim smo gostima servirali najfinije svjetske delicije koje imaju i odgovarajuću cijenu. Tako se, primjerice, 23 godine star rum Zacapa smatra jednim od najboljih ultra premium rumova na svijetu, odležava na visini od 2300 metara u tzv. ‘kući iznad oblaka’ gdje usporeno stari na niskoj temperaturi i planinskom zraku i tako dobiva iznimno bogat, izbalansiran i elegantan okus”, pišu u svom priopćenju.
Crveno vino Veliko rdeče iz berbe 2004., kažu, odležavano je u podrumu 10 godina, kamenice su iz Francuske, guščja jetra jedan je od svjetskih top brandova, a kozica Gambero Rosso živi na dubini od 600 metara.
MP/Jutarnji list