Kategorije Vijesti

Američka veleposlanica: Impresionira sam viđenim u Osijeku

Širi dalje

Otvoren je pogon američke tvrtke Jabil u Industrijskoj zoni Nemetin kod Osijeka. Riječ je o vodećem svjetskom pružatelju dizajnerskih, proizvodnih i logističkih rješenja, a osječki pogon bit će od ključne važnosti za pružanje podrške europskom poslovanju tvrtke, kao i za ispunjavanje potreba njezinih klijenata diljem svijeta.



“Ovo je više od nove tvornice, ovo je početak putovanja punog mogućnosti”, rekao je  Victor Manuel Morales, regionalni direktora za razvoj operacija u Jabilu, američkoj korporaciji koja je u četvrtak otvorila svoji novi pogon u Osijeku.

Svečanosti je nazičila i Nathalie Rayes, veleposlanica SAD-a  u Hrvatskoj koja u obajvi na društvenim mrežama navodi da je  impresionirana viđenim u Osijeku

“Oduševljena sam što sam nazočila svečanosti otvaranja Jabila Osijeku, otvaranje 1500 radnih mjesta, jačanje lokalnog gospodarstva i jačanje uloge Hrvatske u globalnim industrijama. Ponosni što svjedočimo američkim inovacijama i hrvatskim talentima koji zajedno pokreću gospodarski rast i zajednički prosperitet.”

Na press konferenciji u Osijeku je rekla da je ovo tek početak američkih investicija u Hrvatsku:

“Dolazak Jabila u Osijek tek je početak dolaska američkih investitora. Oni su ovamo doveli vrhunsku tehnologiju, investirali su gotovo 100 milijuna eura. Pozivam i ohrabrujem i ostale američke investitore da dođu ovamo. Hrvatska ima i političku i ekonomsku stabilnost kao i ljudske potencijale”, rekla je američka veleposlanica

Oduševljen što sam se pridružio@Jabil
svečanost otvaranja u Osijeku, otvaranje 1500 radnih mjesta, jačanje lokalnog gospodarstva i jačanje uloge Hrvatske u globalnim industrijama. Ponosni što svjedočimo američkim inovacijama i hrvatskim talentima koji zajedno pokreću gospodarski rast i zajednički prosperitet.

 

Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, istaknuo je kako je Jabilova tvornica u Osijeku jedna od važnijih gospodarskih investicija u novijoj povijesti Hrvatske, ali i u “posljednjih 30 godina najvažnija gospodarska investicija na području Osijeka”.

“Ona će biti još jedan korak naprijed u gospodarskoj transformaciji Osijeka, jer grad ovu investiciju dočekuje u jednom radnom tempu”, istaknuo je Radić.

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar istaknuo je kako je lijepo biti svjedok otvaranja proizvodnog pogona koji će pridonijeti daljnjem razvoju istoka Hrvatske, Osijeka, Osječko-baranjske županije i države u cjelini.

“Sretni smo što razvijamo industrijske pogone visokih tehnologija, i to su prepoznali i američki partneri koji su odlučili investirati u Hrvatskoj, u Osijeku. Prepoznali su ovaj dio Hrvatske kao dobro povezano prometno čvorište koje nudi i visokoobrazovani kadar koji je potreban za ovakve industrije”, istaknuo je ministar.

“Naš osječki pogon simbolizira sljedeće poglavlje na polju novih prilika, inoviranja i suradnje na složenim i važnim rastućim tržištima. Oduševljeni smo spajanjem globalne stručnosti tvrtke Jabil s potencijalom koji Osijek posjeduje. Ovaj pogon predstavlja nove mogućnosti za Jabil, njegove klijente i ovu regiju. U Jabilu naša je vizija biti tehnološki najnapredniji i najpouzdaniji pružatelj rješenja za proizvodnju. Ponosan sam što donosim tu viziju ovamo u Osijek”, istaknuo je Fred McCoy.

“Uzbuđeni smo jer ćemo, zahvaljujući povlasticama poput relokacijskih paketa, naknade troškova prijevoza i sudjelovanja u međunarodnim projektima, u naš osječki pogon privući nadarene pojedince. Ako želite oblikovati budućnost proizvodnje i istovremeno povoljno utjecati na naše klijente i zajednice u kojima poslujemo, slobodno nam se javite”, poziva Morales.

Obojica su zahvalila osječkoj gradskoj upravi na susretljivosti i iznimnom zalaganju da se u Jabilu od početka osjećaju “kao kod kuće”.

 

Premijer Andrej  Plenković otkrio je kako dolazak Jabila u Osijek nije bila “gotova stvar”, Osijek je bio u žestokoj konkurenciji s još 16 drugih gradova diljem Europe. Njegov izbor potvrđuje da su Hrvatska, Slavonija i Osijek promijenili svoj imidž, kazao je predsjednik Vlade.

“Ljudi koji su itekako iskusni, imaju globalnu optiku, znaju gdje im je dobro uložiti, gdje je kvalitetna radna snaga, gdje je dobar geostrateški prometni položaj, gdje imaju perspektivu razvoja odabrali su baš Osijek. Možda su ga odabrali u ovom vremenu zato što smo mi prije osam godina rekli ‘da’ za pomoć Slavoniji, za ulaganje tri milijarde eura u pet slavonskih županija u prve dvije godine mandata. Prije nekoliko godina rekli smo da će Osijek biti prvi 5G grad u Hrvatskoj.

Ovdje su i programi sveučilišta takvi da ulažu u nove talente i nove inženjere. Ovdje je Ericsson Nikola Tesla otvorio svoje aktivnosti prije nekoliko godina. Ovdje je osječka kompanija Orqa našla svoje mjesto na tržištu, rekao bih, globalnom.

Dolazak Jabila ovdje će otvoriti oko 1500 radnih mjesta u prvoj fazi, biti veliki doprinos u ekonomskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. Od puštanja u rad novog pogona korist će dugoročno imati ne samo Osijek nego i cijela Hrvatska, s obzirom na to da je riječ o jednom od najvažnijih stranih ulaganja u industrijski sektor.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Anto Đapić: Zbog osobnog kukavičluka Milanoviča ponižava načelnika Glavnog stožera

Hrvatska vojska kroz desetljeća, od početka DOMOVINSKOG RATA do danas, institucija je kojoj hrvatski narod…

1 sat prije

Liam Payne pronađen mrtav. Pao je s trećeg kata hotela u Buenos Airesu

Tragične vijesti potresle su glazbeni svijet u srijedu navečer. Britanski pjevač i bivši član One…

1 sat prije

Skandal u Ljubljani: Policija kazneno prijavila premijera Roberta Goloba!

Slovenska policija u utorak je podnijela kaznenu prijavu protiv premijera Roberta Goloba zbog navodnog “miješanja…

2 sata prije