Kategorije Vijesti

Amra je preživjela pakao spašavajući sina: “Ako izgubim dijete, meni života nema”

Širi dalje

Velike tragegije rađaju i velike heroje. Jedna od njih je Amra Jahić koja je u Jablanici preživjela pakao spašavajući četvrogodišnjeg sina. “Ne mogu gledati kako gubim svoje dijete. Ako ga izgubim, meni života nema…”



Jablanica je pretrpjela golemu štetu nakon poplava koje su u petak pogodile BiH. Amra je sa suprugom i četverogodišnjim sinom bila je u kući pokraj džamije kad je voda počela nadirati.  Vatrogasac spasilac Edin Drežnjak svjedočio je užasu koji je snašao Jablanicu.

“Dobio sam poziv od Amre koja govori: ‘Gavro, pomozi, Gavro, pomozi, voda je do tavana”, priča Drežnjak. Dodao je da je situacija bila izuzetno teška jer voda više nije bila samo voda, već mješavina mulja, drveća i otpada. “Tu se ne može plivati.”

“Mama, mi moramo u roku od 10 minuta iskakati, nama pomoći više nema”, riječi su kojima je svoju potresnu ispovijest započela mlada majka Amra Jahić koja je za TRT Balkan ispričala kako se u paklu Jablanice borila i izborila za život svog 4-godišnjeg sinčića.

“Skočili smo moj sin od četiri godine i ja, uspjeli smo doći do krova džamije”, priča Amra. “U tom trenutku, valjda ga je dragi Bog poslao, pojavljuje se taj kompresor koji se i sad vidi na krovu džamije”, dodaje njen suprug Semir ef. Jahić.

Kad je voda ponovno nadolazila, Amra je stavila sina na kompresor kako bi pokušala dosegnuti obalu. No dijete je palo u vodu. Držeći ga jednom rukom dok se drugom držala za kompresor, Amra je mislila da nema izlaza jer su oko njih plutali drveće i daske.

Srećom, uspjeli su se spasiti, a Amra je za svojega supruga heroj.

 

“Ja sam razmišljala… Ako izgubim dijete, meni života nema. Ne mogu gledati kako gubim svoje dijete…”

“Mi smo svi nastojali njega izvući. Ne samo ja, svi mi”, dodala je Amra.

Spašeni su oko 6:15. “Tada su nas pripadnici Gorske službe spašavanja evakuirali na sigurnu površinu”, prisjeća se Semir.

M.M. /Foto: Screenshot YT


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Teška prometna na A6. Poginule dvije osobe, kombi vozio u kontra smjeru

Dvije osobe su poginule, a nekoliko je ozlijeđenih u teškoj prometnoj nesreći na autocesti A6…

28 minuta prije

Božinović i šef policije komentirali slučaj Anne Dujić, akciju policije i DORH-a

Slučaj Anne Dujić, kćeri šefa Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, za koju se javnost zainteresirala nakon…

3 sata prije

Fra Mario Knezović: “Ljudi, ne nasjedajte. Zoran Šprajc nije pjevao četničke pjesme”

"Često, a tako i ovih dana, dobivam neke video uratke. Ljudi lako nasjedaju, ne provjeravaju…

4 sata prije