Kategorije Vijesti

Analitičar: Izrael je rasturio Hezbolah, znakovita je šutnja Egipta i Arabije

Širi dalje

Analitičar Gordan Akrap govorio je za HRT o eskalaciji nasilja između Izraela i Hezbolaha. Nakon jučerašnjeg početka velikih zračnih napada Izraela na Libanon, dosad je poginulo najmanje 560 ljudi, a strah od daljnje eskalacije i uključenja Irana u sukob raste.



Izrael je izveo najsnažnije udare na Hezbolah u zadnjih nekoliko desetljeća. U silovitom napadu na predgrađe Bejruta ubijen je i zapovjednik Hezbolaha Ibrahim Qubaisi. Gordan Akrap smatra da neće doći do proširenja sukoba te da da Izrael neće pokrenuti kopnenu akciju.

“Prema svim aktivnostima koje se vide na terenu, izraelska obavještajna zajednica toliko je uspjela degradirati Hezbolah da oni dugo neće moći izvoditi fizičke napade na Izrael, u onoj mjeri u kojoj su pripremali”, kazao je Akrap.

Smatra da je izraelsko djelovanje, od napada obavještajne zajednice do ciljanih raketnih udara spriječilo oružanu agresiju Hezbolaha na sjeverni dio Izraela. S druge strane, Hezbolah se uvjerio kolike su izraelske obavještajne službe duboko prodrle u njihove redove.

Moć izraelskih obavještajaca

“Tri su faze moći izraelske obavještajne zajednice. Prvo, dojavljivači su im eksplodirali na način kako su to napravili Izraelci. Zatim se isto dogodilo i s radio uređajima. Potom je došlo do ciljanih raketnih likvidacija vodećih ljudi Hezbolaha”, pojasnio je Akrap.

“Izraelci su tehnološki uspjeli staviti pod nadzor cijeli sustav komunikacije, vođenja i upravljanja Hezbolahom. Tu su i prisluškivanja, emitiranja signala koji Izraelu odgovaraju kako bi onemogućili Hezbolahu planiranje akcija”, kaže Akrap.

“Iran pokazuje, naročito nakon likvidacije vođe Hamasa da kreće prema deeskalaciji”, kaže Akrap koji smatra da neće doći do proširenja sukoba te da Izrael neće pokrenuti kopnenu akciju na jug Libanona.

“U ovom trenutku mislim da Izrael neće pokrenuti kopnenu akciju. Jedino u slučaju velike pogibije izraelskih civila. To bi pokrenulo izraelsku silu da se osveti”, kazao je.

Izrazio je uvjerenost da se diplomatske aktivnosti događaju iza zavjese te da “sasvim sigurno postoji komunikacija koja pokušava deeskalirati aktivnost”.

“Vidi se to i iz izjava američkih dužnosnika, ali i vidi se i glasna šutnja Saudijske Arabije i Egipta koji sasvim sigurno imaju svoju ulogu u pokušaju smirivanja situacije”, zaključio je Akrap.

D.M: /Foto: HRT


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Plenković u SAD-u: Uskoro očekujemo ukidanje dvostrukog oporezivanja

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da Hrvatska očekuje skoro stupanje na snagu sporazuma o…

17 minuta prije

Službeno je! Nenad Bjelica je novi trener Dinama

Službeno je. Nenad Bjelica novi je trener Dinama, potvrdio je zagrebački klub objavama na društvenim…

1 sat prije

Ivica Marijačić: Marko Jurič je osuđen na 10 mjeseci, a mene čega gora kazna

Novinar, kolega i moj prijatelj, Marko Jurič, pravomoćno je osuđen je na 10 mjeseci zatvora…

1 sat prije