Kategorije Vijesti

Anketa za Pantovčak: Milanović na vrhu, DP bi mogao igrati ključnu ulogu

Širi dalje

Zoran Milanović i dalje je izbor više od trećine ispitanika, pokazuje istraživanje Promocije Plus za RTL, i da su predsjednički izbori ovaj vikend, njega bi zaokružilo 36 posto ispitanika.



Prije točno dva mjeseca objavljeno smo prvo istraživanje o podršci Zoranu Milanoviću za drugi predsjednički mandat, ali i kako stoje njegovi mogući izazivači. Od tada HDZ i službeno ima svog kandidata, a pojavila su se i neka nova imena.

Nezavisni uz podršku HDZ-a Dragan Primorac u utrci za Pantovčak starta s podrškom od 21 posto. Zanimljivo, čim ga je HDZ odabrao za svog kandidata podrška mu je skočila tri puta u odnosu na prethodno istraživanje kad je imao oko 7 posto i zauzeo treće mjesto prema odabiru ispitanika.

Sada je na trećem mjestu Marija Selak Raspudić kojoj potpora neznatno raste – ali raste, pokazalo je istraživanje koje je objavio RTL. Iako, prema ovom istraživanju šansa za drugi krug za nju ne postoji.

Baš kao i za moguću kandidatkinju s ljevice Ivanu Kekin – šefove Mosta Božu Petrova i DP-a Ivana Penavu.

 

Kao kandidat se predstavio i nezavisni Tomislav Jonjić, odvjetnik, povjesničar, publicist, ali njegov ulazak na ovu listu u sferi je statističke pogreške – baš kao i Mislava Kolakušića.

No, treba znati da raste broj neodlučnih – gotovo 15,5 posto onih koji bi mogli dobro prodrmati pozicije, ako ih političari uspiju aktivirati.

Neodlučnih je manje u finišu izbora – ali da neće glasati u 2. krugu izjasnilo se sedam posto ispitanika.

U srazu Milanović-Primorac, mandat s 48 posto na još pet godina produljuje aktualni predsjednik. Dragan Primorac bi prema istraživanju drugi krug zaključio s 34 posto glasova.

I dalje nema sloge oko kandidata u HDZ-u jer gotovo 12 posto HDZovih birača ne podržava izbor Primorca za predsjednika već svoj glas daje Milanoviću.

Za razliku od birača SDP-a koji ostaju vjerni Milanoviću, oko tri posto ipak želi HDZ-ova kandidata.

Da je Milanović prvi izbor ljevice dokazuju i glasači stranke Možemo, dok je desnica podijeljena.

Mostovi birači više su na strani Milanovića – iako je među njima gotovo 20 posto neodlučnih.

Čak trećina birača DP-a neće izići na drugi krug predsjedničkih izbora, od onih koji izlaze većina i dalje stoji uz HDZ-ova kandidata.

Do izbora su četiri mjeseca – a kampanji se još nisu priključili svi kandidati koje tek očekuje i službeno predstavljanje.

NAPOMENA:

Istraživanje je provela Promocija plus od 2. do 5. rujna na uzorku od 1300 isapitanika uz mogućnost greške uzorka od +/– 2,7 posto i razinu pouzdanosti od 95 posto.

M.M: /Foto: Rtl


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi anketaAnkete

Najnovije

“Vila lutaka”, nova knjige Snježane Banović, 20. rujna u zagrebačkom HNK

U petak, 20. rujna 2024., s početkom u 19 h, u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta…

39 minuta prije

Carinici Slavoncu oduzeli 6.700 litara rakije. Kazna 29.200 eura

Roba je privremeno oduzeta, a u upravnom postupku donijet će se rješenje o obračunu i…

2 sata prije

Navala četničkih pjevača na Dalmaciju. Dolazi i Mile Delija koji slavi srpske zločine

Nakon što smo objavili da bi proslavu pravoslavne Male Gospe 21. rujna u Mazinu kod…

3 sata prije