Kategorije Vijesti

Anušić u Saboru: Nabavljno moćno oružje iz SAD-a. Imaju ga samo tri zemlje

Širi dalje

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je u srijedu na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru gdje je objasnio važnost opremanja Hrvatske vojske modernim i moćnim američkim raketnim sustavima HIMARS.



Ministar obrane odgovorio je na zastupničko pitanje Gorana Ivanovića o daljnjim ulaganjima Vlade RH i Ministarstva obrane u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, te o detaljima nabave moćnog sustava HIMARS.

Podsjetivši kako je u mandatu ove Vlade, odnosno od 2016. godine do danas, proračun Ministarstva obrane porastao za 122 posto, ministar Anušić najavio je kako se nastavlja intenzivno ulaganje u Oružane snage i njihovu modernizaciju.

“Do sada je isporučeno prvih šest borbenih aviona Rafale, u fazi smo nabave dodatnih helikoptera Black Hawk, kao i uvođenja u operativnu uporabu borbenih vozila Bradley. Potpisan je i Okvirni sporazum za pristupanje Republike Hrvatske programu zajedničke nabave samohodnih haubica 155 mm CAESAR, a pregovaramo i o opremanju Hrvatske vojske modernim zapadnim tenkovima”, najavio je ministar.

Treća država kojoj je ovo pošlo za rukom

Dodao je kako se očekuje i potpisivanje ugovora za nabavu jednog naoružanog besposadnog sustava od šest letjelica Klase II s pripadajućom opremom.

Ministar je potom objasnio i važnost opremanja Hrvatske vojske modernim i moćnim američkim raketnim sustavima HIMARS, koji trenutačno imaju tri europske zemlje.

“Kada govorimo o HIMARS-u, govorimo o nabavi osam samohodnih višestrukih raketnih sustava, koju u ovom trenutku Hrvatska dogovara sa Sjedinjenim Američkim Državama. Mi smo četvrta zemlja Europske unije kojoj je SAD odobrio prodaju ovog sustava” rekao je.

 

Naglasio je kako je cijena HIMARS-a oko 390 milijuna dolara, ali kako dogovorena cijena osam sustava u konačnici iznosi 287 milijuna dolara.

“Očekujemo vrlo brzo isporuku HIMARS-a Oružanim snagama RH. Ključno je naglasiti kako je sigurnosna arhitektura u potpunosti narušena i kako je jedina ključna stvar biti spreman na obranu i odvraćanje, biti spreman za zaštitu svojih granica i svojega naroda. Vlada Republike Hrvatske nastavit će razvijati i opremati Hrvatsku vojsku upravo u tom smjeru”, zaključio je.

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) je topnički sustav višecjevnih raketnih bacača proizvođača Lockheed Martin montiran na laki kamion. Sustavom HIMARS u Europi  su trenutačno opremljene tek Ukrajina, Rumunjska i Poljska.

M.M: /Foto:Facebook IA


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Keleminec se kandidira za predsjednika: “Protiv bande koja terorizira Hrvate”

Predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražen Keleminec najavio je kandidaturu za predsjednika Republike…

9 minuta prije

Beneficirani radni staž ima oko 35.00 Hrvata. Tko ga ima i kako se određuje

Pravo na benificirani radni staž imaju zaposlenici na ukupno 43 radna mjesta u Hrvatskoj, ali…

40 minuta prije

Zastupnik se žali na loše uvjete rada u novoj zgradi Sabora

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček požalio se u četvrtak, drugog dana zasjedanja Sabora, na uvjete…

1 sat prije