Kategorije Vijesti

Bivši načelnik osuđen na 4 godine. Na račun općine kupio i Halidov CD

Širi dalje

Bivši načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar (HDZ)  proglašen je krivim za tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te je osuđen na četiri godine zatvora. Nije došao na izricanje presude. Sutkinja Tea Budimlić naredila mu je da u roku od 15 dana namiri štetu veću od 130.000 eura, piše Dalmatinski portal.



Protiv bivšeg načelnika Općine Škabrnja Nediljka Bubnjara Uskok je podigao dvije optužnice. U prvoj koja ga se teretilo da je oštetio Općinu za 702.000 kuna, a u drugoj za trošenje najmanje 289.380 općinskih kuna u osobne svrhe.

Kao otegotna okolnost uzeta je upornost u činjenju kaznenih djela tijekom tri mandata na čelu Općine. “Bio je načelnik jedne od najmanjih i najsiromašnijih općina s niti 1300 stanovnika, a skoro svaki dan je jeo po restoranima i kupovao luksuzne stvari, poput odijela”, rekla je sutkinja.

Tužiteljica Daira Barović istaknula je u završnoj riječi da je Bubnjar trošio proračunska sredstva za osobne potrebe. Napomenula je kako je Bubnjar lagao da službenim automobilom putuje u službene svrhe. Dodala je kako je na putovanja vodio bliske osobe te da je od zaposlenika u računovodstvu Općine tražio da mu isplate dnevnice, noćenja u hotelima, kao i konzumaciju hrane i pića. I odjeću je kupovao na račun Općine.

“Moram se finije dojevati”

Branio se kako nije znao da ne smije nekoga povesti sa sobom na put. Dizanje gotovine s bankomata pravdao je spašavanjem lokalnog nogometnog kluba, a što se tiče kupovine odjeće brendiranih marki, kazao je kako se morao malo “finije” odijevati zbog dužnosti koju je obnašao.

Na putovanja je vodio suprugu, zubara, novinarku i stranačke kolege. Tako je, primjerice, sa suprugom odsjeo u luksuznom hotelu Aurora, dok je u putnom nalogu kao svrhu putovanja naveo sastanak u ministarstvu. Za većinu spornih putovanja nije bila naznačena svrha, a nisu sastavljena ni izvješća.

Potrošio je najmanje 111.000 kuna iz općinskog proračuna kako bi podmirio račune u brojnim restoranima. Nije navodio u sklopu kojeg događaja su računi nastali, odnosno koje osobe su ugošćene. Kasnije se nije mogao sjetiti niti jednog poslovnog partnera ili udruge koju je ugostio na ime reprezentacije.

“S obzirom na to da ti računi ne sadrže te elemente i da su plaćani izvan radnog vremena, u kasnim noćnim i jutarnjim satima, ocjenjujem utvrđenim da se ta sredstva nisu koristila u službene svrhe, već da se optuženik, kako je naveo u obrani, relaksirao za privatne potrebe”, naglasila je tužiteljica Barović.

Tužiteljica: Ovakav način postupanja izaziva zgražanje i moralnu osudu

Napomenula je kako je Bubnjar u trgovinama prehrambenom i mješovitom robom u najmanje 99 navrata kupio hranu, alkohol i drugu robu u iznosu od najmanje 70 tisuća kuna. Općinskom karticom je platio i liječnički pregled u iznosu od 591 kune. Na građevinski materijal i opremu je potrošio 2700 kuna.

Općinskim novcima nabavio je i pidžamu, donje rublje i papuče, odijelo Boss, cipele Timberland, tlakomjer…

“Ovakav način postupanja kod prosječnog građanina koji izlazi na izbore iz uvjerenja da će izabrani načelnik kojem je dao svoj glas raditi u korist Općine, a ne na njenu štetu, izaziva, najblaže rečeno, zgražanje i moralnu osudu”, kazala je tužiteljica.

“Da je optuženik postupao po onom ‘tko mi što može’, proizlazi iz dijela računa za kupljenu robu koja odstupa od uobičajenih troškova jedne Općine, kao što su računi za juneći but bez kosti, pileći file, CD Halida Bešlića, luksuzne muške parfeme, kao i dvije donacije stranci HDZ, koju također smatram privatno motiviranom s obzirom na to da navedeno financiranje nije dopušteno iz proračuna jedinica lokalne samouprave”, dodala je.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Sergej Trifunović prijavio suprugu na obiteljsko nasilje. Vjenčali su se prošli tjedan

Sergej  Trifunović prijavio je suprugu za obiteljsko nasilje samo tjedan dana nakon vjenčanja, pišu srpski…

31 minuta prije

Picula kontra Milanovića: “Ukrajini treba pomoći na svaki mogući način”

Tonino Picula oglasio se o svojoj nedavno dodijeljenoj ulozi europskog izvjestitelja za Srbiju i o…

3 sata prije

Dinamo će protiv Salzburga voditi trener Danijel Jumić. Tko je on

Dinamo večeras od 21 sat igra svoju treću utakmicu u Ligi prvaka ove sezone. Gostuje…

4 sata prije