Kategorije Vijesti

Divjak na sudu pobijedila rektore Borasa i Lakušića. “Neće omastiti brk na moj račun”

Širi dalje

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na Facebooku je objavilae da je na sudu ponovno pobijedila nekadašnjeg rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa i njegovog nasljednika Stjepana Lakušića. Njih dvojica tužila su ju za klevetu.



Boras je u tužbi koju je podnio zajedno sa Sveučilištem bivšoj ministrici zamjerio što je 14. lipnja 2020. na N1 televiziji izjavila:

“Tijekom koronakrize pojedini rektori i dekani ilegalno su ili povećali ili zaposlili dvadesetak ljudi na račun poreznih obveznika”, preciziravši da su to napravili “Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Osijeku i Sveučilište u Zadru uz blagoslov jasno rektora koji su očito davali takve signale i poruke da se to može.”

Boras je tvrdio da to nije istina te da su ministričine izjave o ilegalnom zapošljavanju na fakultetima u vrijeme koronakrize bile usmjerene isključivo na povrjeđivanje njegovog ugleda i časti, kao i ugleda Sveučilišta.

“Ja sam bio rektor Sveučilišta u Zagrebu te znanstvenik s bogatom znanstvenom, nastavnom, stručnom i javnom djelatnost.

Svrstavanje mene u kontekst ilegalnog ponašanja predstavlja krajnje maliciozan način da se obezvrijedi moje javno djelovanje, i naruči mi se ugled”, naveo je Boras u tužbi opisujući i duševne boli koje mu je Divjak nanijela. Kao naknadu tražio je 1.327,22 eura.

Međutim, sud Borasu nije povjerovao. To se, objasnile su na sudu Divjak i dvije ključne svjedokinje, vidjelo kroz sustav za centralni obračun plaća. Osim što je izgubio spor Boras će, ako presuda postane pravomoća morati platiti 1.661 euro

sudskih troškova.

O svemu se oglasila i Divjak, a njemu objavu prenosimo u cijelosti:

“Rektori Sveučilišta u Zagrebu, bivši Boras i sadašnji Lakušić, neće omastiti brk na moj račun! Iako će vjerojatno i dalje razbacivati javni novac na obijesno parničenje i pokušaje ušutkavanja nepodobnih. Naime, ponovno su izgubili na sudu i presuda je u moju korist. Divno!

Samo da podsjetim, na Građanskom sudu u Zagrebu tužili su me za klevetu jer sam javno rekla istinu kako se zapošljavalo na Sveučilištu. Tražili su da im platim odštetu za duševne boli. A što se s mojim duševnim bolima nakon više od četiri godine povlačenja po dva suda?!

Rektori Sveučilišta u Zagrebu, bivši Boras i sadašnji Lakušić, neće omastiti brk na moj račun!
Iako će vjerojatno i…

Objavljuje Blaženka DivjakPonedjeljak, 21. listopada 2024.

Ipak je i došla i lijepa vijest. Istina, oni se i na ovu presudu mogu žaliti, kao što su se žalili i na drugu presudu u moju korist na Kaznenom sudu. Lako se njima žaliti, kad sami ne plaćaju svoje račune. Do sada je sve išlo na račun Sveučilišta, i to iz kase koju i ja pomažem puniti. Ludnica!” poručila je.

“Govorila sam na temelju pouzdanih informacija”

“Velika hvala mojim svjedokinjama, jer su se izložile te hrabro i profesionalno podnijele agresivna ispitivanja. Prema nama su se odvjetnici suprotne strane ponekad ponašali tako da sam se osjećala kao da sam počinila najgnusniji zločin, a ne da sam jednostavno rekla istinu. Ne služi im to na čast. Bilo je ružno.

Hvala mojem odvjetniku i odvjetnici, jer su se mi puno pomogli i uvijek su bili kul. Čak i kad sam ja bila pošteno živčana zbog nepravde da uopće trebam sudjelovati u ovakvoj farsi.

U obrazloženju sutkinja piše, između ostalog, da sam govorila na temelju podataka i pouzdanih informacija i još da sam ‘izjave uputila s ciljem da se javnosti podijele informacije i ukaže na nepravilnosti kako bi se one zaustavile’, te da je ‘postojalo opravdano zanimanje javnosti za objavu takvih informacije.’

Boras je prirodnim putem (prešao 70) prešao u mirovinu 2022., iako se još uvijek mota po Grafičkom fakultetu, sveučilištima Sjever i Mostar, jer takvi će iscijediti i posljednji cent javnog novca kojeg se mogu dočepati. Mostar mu je čak 2022. dodijelio počasni doktorat, a u povjerenstvu za dodjelu je bio rektor Sjevera.

Vrijedi i obrat, jer je i rektor Sjevera dobio počasni doktorat u Mostaru, a u povjerenstvu koje ga je ocijenilo podobnim sjedio je, naravno, Boras.”

“Nije mi jasno zašto se Lakušić bjesomučno parniči”

Međutim, meni još uvijek nije jasno zašto se rektor Lakušić, koji je prije dvije godine naslijedio Borasa, bjesomučno parniči iako je moja izjava ukazivala na nepravilnosti u zapošljavanju prije njegovog mandata. Ok, lako se bahatiti ako ne plaćaš račun iz svojeg džepa.

A možda je to i sadašnjem rektoru prilika da pošalje poruku neposlušnima koji misle svojom glavom i jasno iskazuju stav. Takvi baš nisu dobro došli u redove odabranih! A koji su odabrani, može se pročitati na popisu zaposlenika rektorata Sveučilišta.

Ako vas zanimaju detalji, možete ovdje na FB pročitati objavu ‘E, nećete razbojnici…’ koja je bila izraz moje frustracije kada sam morala posljednji puta ići na sud u prije mjesec dana (18. rujna 2024.), a istovremeno sam bila u tisuću ozbiljnih i korisnih poslova.

Prilažem i fotku snimljenu pred sudom prije tog ročišta. Pokušala sam ohrabriti svjedokinje i samu sebe… Poruka svima koji ste u sličnoj situaciji: Glavu gore, jer psi laju, a karavane prolaze”, zaključila je Divjak.

D.M. /Foto: facebook


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zbilja je bolesna. Vedrana Rudan podržala jednog predsjedničkog kandidata!

Vedrana Rudan na svom je blogu žestoko kritizirala politiku premijera Andreja Plenkovića prema Ukrajini, a…

46 minuta prije

Jandroković Bulju: To je najgora optužba, za to se ide na tešku robiju

Mosotv Miro Bulj u Saboru se osvrnuo na NSATU misiju za Ukrajinu i prozvao Milanovića…

1 sat prije

Kusturica oštro protiv Vučića: “U toj borbi spreman sam i poginuti”

Emir Kusturica u intervjuu za Sputnjik, koji je u međuvremenu skinut s You Tubea, ponovio…

2 sata prije