Kategorije Vijesti

Hrvatski ratnik u Rusiji osuđen na 23 godine zatvora

Širi dalje

Ruski sud osudio je u odsutnosti hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega na 23 godine zatvora jer je bio, kako stoji u presudi, plaćenik i i sudjelovao u neprijateljstvima na strani Ukrajine.



Za dvije godine je to duža kazna nego što je tražilo tamošnje državno odvjetništvo za tog bivšeg pripadnika bojne Azov, već neko vrijeme inkorporirane u ukrajinsku vojsku, javlja Večernji list.

Prebegu se sudilo u odsutnosti jer je, kao ruski ratni zarobljenik, razmijenjen u rujnu 2022., i prebačen u Hrvatsku.

Zamjena raznih zarobljenika bila je javna i dobila je veliki međunarodni publicitet, no o njoj se u postupku nije rekla ni riječ. Proces je zaista krenuo, vođen je i sada završen u odsutnosti okrivljenika, bez spominjanja razmjene.

“Vojni sud Južnog okruga donio je presudu u odsutnosti u kaznenom postupku protiv stranih plaćenika koji su se borili na strani Oružanih snaga Ukrajine, kao i protiv osobe koja je pomogla u regrutiranju drugih plaćenika.

Britanski državljanin John Harding, švedski državljanin Matthias Gustavsson i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg proglašeni su krivima prema članku 205.3 Kaznenog zakona Ruske Federacije (obuka u svrhu nasilnog preuzimanja vlasti), članku 278. Kaznenog zakona (nasilno preuzimanje vlasti) te 3. dio članka 359. Kaznenog zakona (sudjelovanje plaćenika u oružanom sukobu)”, navelo je tamošnje tužiteljstvo.

Britanski državljanin Andrew Hill osuđen je prema 3. dijelu članka 359. Kaznenog zakona (sudjelovanje plaćenika u oružanom sukobu), a Dylan Healy proglašen je krivim prema 5. dijelu članka 33. čl. 1. članka 359. Kaznenog zakona (pomoć u regrutiranju plaćenika).

M.M. /Foto: hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uhićen zamjenik ministra u vladi Zorana Milanovića

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj je danas  uhićeno je danas devetero…

8 sati prije

Podignuta optužnica za SDP-ov kriminal u Rijeci. Ukradeno stotine tisuća eura

EPPO je podignuo optužnica vezano uz aferu "Sortirnica" u Rijeci, a optuženi su redom povezani…

12 sati prije

Odgođenu glasovanje o slanju hrvatskih vojnika u vojne misije: “Želimo 2/3 većinu”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da će se odgoditi glasanje o slanju hrvatskih vojnika…

12 sati prije