Kategorije Vijesti

Marinela B., šefica računovodstva, za dvije godine iz muzeja ukrala 1.37 mil. eura

Širi dalje

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u veljači je objavio da je novi ravnatelj  Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić podnio kaznenu prijavu protiv tadašnje šefice računovodstva muzeja, Marinele B. (50), radi pronevjere više od 1.3 milijuna eura.



Sedam mjeseci kasnije Marinela B. je uhićena, a osim nje uhićen je i odvjetnik Petar Č. s kojim je osumnjičena bila u vezi u spornom periodu, doznaje Jutarnji list koji je objavio i ekskluzivne fotografije privođenja.

Nakon uhićenja, oboje su cijeli dan bili na ispitivanju u policijskoj postaji u Heinzelovoj ulici te su u kasnim večernjim satima dovedeni na ispitivanje u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Osumnjičeni Petar Č. iznio je obranu, porekao je sve sumnje policije vezane uz pranje novca te je brzo bio gotov s ispitivanjem. S druge strane, ispitivanje Marinele B. se zakompliciralo te je u jednom trenutku prekinuto. Nije poznato hoće li tužiteljstvo za njih tražiti istražni zatvor.

Marinela B. se u Muzeju za umjetnost i obrt zaposlila 6. travnja 2021. godine, a sumnjiči se da je  za dvije godine i četiri mjeseca, od 10. kolovoza 2021. do 13. veljače 2024. godine, kao voditeljica računovodstva Muzeja koristila službenu Visa bussines karticu u privatne svrhe.   

Sumnjiči se da je službenom karticom kupovala luksuznu odjeću, kozmetiku, avionske karte i različite usluge. U inicijalnoj prijavi navedeno je da je Marinela B. Muzej za umjetnost i obrt oštetila za čak milijun i 370.000 eura

Analizirajući račun je uočeno i da je 15. srpnja 2022. neovlašteno prebacila novac, i to čak 730.764 eura,

na račun svoje majke i to po izmišljenim osnovama kao što su ‘isplata nagodbene plaće‘ ili ‘izvansudska nagodba‘.

Na račun kolegice J.K., je pak, prebacila 7215 eura u par navrata i ona je taj novac s računa podigla te njoj predala na ruke.

Službenu karticu je, također, sudeći prema svemu peglala ‘do iznemoglosti‘ kupujući si sve i svašta od odjeće i obuće luksuznih svjetskih marki preko kozmetike, avionskih karata do pruženih usluga po ugostiteljskim objektima.

I u tom slučaju se potrošeni novac popeo na preko 633.000 eura tako da je inicijalna brojka, u inicijalno podnesenoj kaznenoj prijavi bila čak milijun i 370.000 eura za koliko se okoristila i oštetila Muzej.

Osim toga, uočeno je i da je 17. listopada 2023. prilikom primopredaje dužnosti između bivšeg i sadašnjeg ravnatelja Muzeja, sačinila, potpisala i službenim pečatom ovjerila dva stanja računa u PBZ-u. Bila su to vrlo nečitljiva bankovna izvješća, i time je vrlo uspješno dovela u zabludu sve prikazavši lažno stanje stvari na računima jer su iznosi bili znatno uvećani, a računi su zapravo bili osiromašeni – na jednom je ostalo oko 15.000 američkih dolara a na drugom tek nešto više od 8500 eura.

Petar Č., odvjentik – privođenje

Poslove u računovodstvu, dodajmo ovome, Marinela B. je obavljala samostalno, a za potrebe plaćanja sitnih tekućih troškova, bilo joj je odobreno korištenje Master debitne kartice koju je koristila bez nadzora.

O dovršenom istraživanju oglasila se i  policija navoći da je ukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima 1.334.823 eura:

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakinjom zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela Zlouporaba položaja i ovlastiPovreda vođenja trgovačkih i poslovnih knjigaKrivotvorenja službene ili poslovne isprave i Pranje novca te nad 40-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Pranje novca.

Sumnja se da je 50-godišnjakinja kao zaposlenica gradske kulturne institucije i osoba s ovlastima za internet i mobilno bankarstvo, u razdoblju od sredine kolovoza 2021. do 13. veljače 2024., s poslovnog računa u više navrata u privatne svrhe podizala novčana sredstva u gotovini. S tim sredstvima u privatne svrhe plaća je namirnice, luksuznu odjeću, hotele, troškove iz restorana, taksi usluge, te je na račun članice svoje obitelji po kojoj je opunomoćenik u više navrata uplaćivala novčane iznose koje su kao takve neosnovane transakcije čime je sebi pribavila znatnu ne pripadajuću materijalnu korist.

Također, sumnja se da kako bi prikrila protuzakonito prisvajanje novca i izbjegavanje svoje kaznenopravne odgovornosti, nije prikazivala poslovne događaje koji se odnose na evidentiranje utrošenih sredstava, niti je sastavljala godišnja financijska izvješća za instituciju u kojoj radi za 2021., 2022. i 2023.godinu. Krajem 2023. godine kod primopredaje dužnosti između bivše i nove odgovorne osobe u instituciji u kojoj radi, potpisala je i predala tri stanja novčanih sredstava po poslovnim bankovnim računima s neistinitim podacima.

Ujedno, sumnja se da je u dogovoru s 40-godišnjakom, kako bi zametnuli trag i lažno prikazali da sredstva proizlaze iz zakonitog izvora, od ožujka 2023. do veljače 2024., s računa članice obitelji, prethodne protupravne uplate novaca s poslovnog računa institucije prebacivala u nekoliko navrata na račun 40-godišnjaka u iznosu od 129.863 eura

. U zajedničkom dogovoru s tim novcem su kupovali razna zemljišta, na koje se osumnjičeni upisao kao vlasnik, a ona upisivala založno pravo na ime Sporazuma, radi osiguranja novčane tražbine temeljem navodno danog zajma od 60.000 eura.

Zajednički su, sumnja se, također u razdoblju od kraja 2021. do početka 2024. godine, unajmljivali luksuzne automobile i koristili ih u privatne svrhe, a sve plaćali nezakonito pribavljenim novcem od institucije u kojem ona radi. Uz sve navedeno, osumnjičena je i putem online platformi i društvenih mreža prodavala luksuzne stvari kupljene s novcem koji joj ne pripada.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi 1.334.823 eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće dostavljeno nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu,” objavili su iz PU Zagrebačke.

M.M. /Foto: Cropix


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Dvije ponoćne objave Dinama oduševile navijače

Dinamo u 8. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Lokomotivu na Maksimiru 5:1. Momčad Nenada Bjelice, kojemu…

5 sati prije

Bjelica: “Boli me dva dana glava jer nisam znao koga staviti u igru”

Čestitam igračima, navijačima i svima u klubu na izborenoj pobjedi nakon razdoblja koje nije bilo…

5 sati prije

Dinamo – Lokomotiva 5:1 Bjelica startao pobjedom, krasan gol Petkovića – video

Dinamo je u 8. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Lokomotivu na Maksimiru 5:1.  Momčad Nenada Bjelice,…

15 sati prije