Kategorije Vijesti

Mladi Jastereb predožen za čin generala, na potezu je Milanović

Širi dalje

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. uputit će prijedlog predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Zoranu Milanoviću da posljednjem zapovjedniku obrane Vukovara 1991. Branku Borkoviću dodijeli počasni čin generala Hrvatske vojske.



U koordinaciji smatraju da je to potrebno učiniti kako bi se Borkoviću odalo priznanje zbog ogromnog doprinosa u stvaranju hrvatske države u razdoblju od 1991. do 1996. godine. Branko Borković bio je ratni zapovjednik 204. brigade Hrvatske vojske i posljednji zapovjednik obrane Vukovara u Domovinskom ratu.

Poznat je po nadimku Mladi Jastreb koji je dobio dok se nalazio na položaju zamjenika zapovjednika 204. brigade, Mile Dedakovića koji je imao nadimak Stari Jastreb.

Nakon što je Dedaković u listopadu 1991. izašao iz okruženog Vukovara i raspoređen na položaj u Vinkovcima, Branko Borković

preuzeo je zapovijedanje brigadom i obranom grada Vukovara

Nakon sloma obrane grada Vukovara u studenom 1991. došao je u Zagreb gdje je imao ozbiljnih problema s tadašnjom vlašću , a “Manolićeva komisija” optužila ga je izdaju i pokušaj rušenja vlasti. Kasnije je oslobođen svih optužbi o čemu je napisao knjigu “Rušitelj ustavnog poretka”. Umirovljen je u činu brigadira Hrvatske vojske

Prijedlog da dobije čin generala Borković je ovako komentirao:

“To prijedlog koji može, a i ne mora biti usvojen. Ipak, ponosan sam što su se moji vukovarski suborci odlučili na taj prijedlog. To je trenutno jedina stvar na koju sam ponosan.Njihova gesta mi je puno značajnija od prišivke generalskog čina na ramenu.”

U generalskom činu ne vidi ništa spektakularno

“Na tim dužnostima sam bio cijeli rat i meni to ne znači puno. Ne želim biti jedan od stotinu čija imena niti ne znam. Ali, ponavljam, zahvaljujem se Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003.”

Kaže da su mu najveća priznanja njegova vojna naobrazba i dužnosti koje je obavljao u obrani Hrvatske

“Moje diplome nisu kupljene niti su moje vojne dužnosti izmišljene. Poznato je da sam bio bliski suradnik sa Špegeljom, Bobetkom, Červenkom, Agotićem… Eto, to su moja najveća priznanja i moji ponosi. Naravno, moji suborci su toga svjesni i neizmjerno sam im zahvalan na ovome prijedlogu.”

M.M. /Foto: Ured predsjednika


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

‘HPB Bankomat’ (43): Tako to rade majstori: Andrija Jarak odmah odgovorio Borisu Šimuniću

“Lako se Poljacima hvaliti ovim prekrasnim nacionalnim stadionom kad nisu imali Fimi Mediju, HEP, INA…

14 minuta prije

Skupljanje ukrasnog željeza! General Kundid je trebao odbiti Milanovićevu zapovijed

I uvaženi general Tihomir Kundid, aktualni načelnik Glavnog stožera nastavlja politiku šutnje i savijanja šije…

36 minuta prije

Plenković: Ulaze nam kao turisti, a onda postaju migranti. To mora prestati

Čelnici država članica usuglasili su u četvrtak na samitu u Bruxellesu tekst deklaracije o migracijama…

1 sat prije