Kategorije Vijesti

Možemo ljut zbog otkaza koncerta zbora iz Crne Gore: “Zgroženi smo braniteljima”

Širi dalje

Na Korčuli se u subotu obilježava 80. godišnjica oslobođenja grada od fašista, a braniteljske udruge su, zbog  najave gostovanje sastava iz Crne Gore, najavile su prosvjed



Organizator događaja, Udruga antifašista grada Korčule, na obilježavanje je pozvao crnogorski amaterski zbor KIC pop hor.

Zbor Kic pop hor čini 60-ak pjevača amatera, izvode pjesme Bijelog dugmeta, Plavog orkestra, Olivera Mandića, Smaka, Gibonnija, Urbana, a poznati su i po izvođenju partizanskih pjesama. Na koncertima počesto imaju partizansku ikonografiju.

Zasmetalo je to Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR), koja je poslala otvoreno pismo kojim od članova zbora zahtijeva da odustanu od svog nastupa.

“Kao udruge podržavamo obilježavanje 80. godišnjice oslobođenja Korčule, ali nam je kao hrvatskim braniteljima neprihvatljivo da pjesme s kojima namjeravate nastupiti pjeva zbor iz države iz koje dolazi vojska koja nas je zajedno sa vojskom iz Srbije napala 1991. vojska od koje smo branili Dubrovnik, Ston i ostatak Republike Hrvatske”, piše u otvorenom pismu koje potpisuju predsjednik Udruge  hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krešimir Pecotić i predsjednik UHDDR-a Čara Goran Tomić.

U pismu zboru navode i da im smetaju “simboli totalitarnog režima bivše države na ovim prostorima koji se često nalaze u pozadini prilikom vaših nastupa a isti veličaju jugoslavenski unitarizam”.

Najavili su da će prosvjed protiv koncerta održati na ulazu u Ljetno kino te da će pjevati hrvatske pjesme.

“Zbog svega navedenog molimo vas, a i zahtijevamo da odustanete od svog nastupa u Korčuli 14. rujna 2024. godine”, pišu iz udruge.

Popodne je objavljeno da je crnogroski pop zbor, u dogovoru s Udrugom antifašista Korčule, odgodiokoncert. Službeni razlog  –  nisu na vrijeme osigurali dozvolu za rad.

Iz stranke Možemo reagirali su na pismo branitelja, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Zgroženi smo”

“Zgroženi smo iskazanom netrpeljivošću, pritiscima i otvorenim pismima udruga branitelja iz Korčule, koja su jučer kulminirala odgodom nastupa amaterskog crnogorskog zbora na obilježavanju dana na kojeg bismo svi trebali biti ponosni, Dana oslobođenja Korčule od fašizma. Pritisci su donijeli očito željeni rezultat, ali onaj koji nas vraća 30 godina unazad.

Da podsjetimo, UHDDR Korčula i UHVDR Čara odavno su reagirale protiv nastupa zbora “KIC pop hor” iz Crne Gore na nadolazećem subotnjem obilježavanju 80. obljetnice oslobođenja Korčule, prvo uputivši  Otvoreno pismo u kojem navode, među ostalim, da se oštro protive njihovom nastupu u Korčuli “budući da dolaze iz države koja se 91. priključila srpskoj agresiji na Hrvatsku”, a i “čiji nastupni veličaju jugoslavenski unitarizam”.

Istodobno, najavili su prosvjedni skup na događanju i zatražili zbor da odustanu od nastupa, smatrajući ipak da nastupati mora neki zbor iz Hrvatske. Prije dva dana, situacija kulminira kada pri formalnoj prijavi javnog okupljanja MUP od organizatora traži, – prijavu za rad.

“Tužno je da je koncert otkazan”

“KIC pop hor” amaterski je i neplaćeni zbor a Korčula je u prošlosti, jednako kao i brojni drugi gradovi u Hrvatskoj, u brojnim prilikama ugostila brojne amaterske skupine iz drugih zemalja regije i svijeta za čije nastupe prijave za rad nisu bile potrebne ni tražene.

Jasno je da se prijava za rad ne može iznijeti za tako kratak rok pa je koncert, opterećen i dodatnim pritiscima, otkazan.

Ovaj tužni rezultat vrhunac je netrpeljivosti pojedinih grupa koje nas kontinuirano vraćaju u sukobe stare desetljećima, ali i jačanja ekstremnih desnih tendencija, koje ne vole drugačije, a ujedno ne poštuju vlastitu antifašističku prošlost.

Oslobođenje Korčule od njemačke nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu bio je jedan od najvažnijih i prijelomnih događaja za naš grad i otok kojim su izborena sloboda i teritorijalna pripadnost Korčule u Hrvatskoj. Za tu su se slobodu naši otočki partizani i borili i ginuli, kao i da bi Korčula bila otvorena i gostoljubiva. Za tu istu slobodu borili su se i branitelji u Domovinskom ratu.

Danas, osamdeset godina nakon oslobođenja Korčule i gotovo 30 godina nakon pobjede u Domovinskom ratu, Korčula i jest otvoren, gostoljubiv i turistički grad.

Ovakvim porukama, kako pjevački zbor iz Crne Gore nije dobrodošao u Korčulu, šalje se poruka kako nisu dobrodošli ni radnici iz Crne Gore, ni gosti. Zastrašujuće je i nedopustivo da se u demokratskoj Hrvatskoj ovakve vrste antagonizama i pritisaka rade na temelju drugog državljanstva, a još je gore i opasnije kad takvi pritisci i antagonizmi urode plodom.

Glavni akteri poticanja na razdor i mržnju sigurno nisu amaterski zborovi iz Crne Gore.”

M. Marković/Foto: Facebook


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Bayern – Dinamo 9:2 Najgori poraz Dinama u povijesti

Bayern je u prvoj utakmici Lige prvaka pobijedio Dinamo 9:2. Najgori je to poraz Dinama…

2 sata prije

OD 21:00 BAYERN – DINAMO Jakirović iznenadio na startu Lige prvaka

Modri u utorak u 21 sat otvaraju dugo iščekivanu sezonu Lige prvaka koja se od…

5 sati prije

Kako je moguće da istodobno eksplodira tisuće pejdžera. Stoji li iza napada Izrael?

Devetero  ljudi je ubijeno, a gotovo 2750 ranjeno - od kojih 200 kritično - u…

5 sati prije