Kategorije Vijesti

Nova akcija EPPO-a! Uhićeno devet osoba, među njima i Miljenko Pivac

Širi dalje

Na zahtjev EPPO-a, Policijska uprava međimurska danas je uhitila svih devet osumnjičenika. Među njima je i Miljenko Pivac iz konzoricija Pivac. Istraga je pokrenuta zbog sumnje da su počinili subvencijsku prijevaru u vrijednosti preko devet milijuna eura i krivotvorili službene isprave.



Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv devet hrvatskih državljana i jedne pravne osobe zbog sumnje da su počinili subvencijsku prijevaru u vrijednosti preko devet milijuna eura i krivotvorili službene isprave. Na zahtjev EPPO-a, Policijska uprava međimurska danas je uhitila svih devet osumnjičenika.

U razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2023. bivši i sadašnji predsjednik Uprave, u koordinaciji s predsjednikom i članom Nadzornog odbora, podnijeli su više zahtjeva za financiranjem u ukupnom iznosu od preko devet milijuna eura, u sklopu hrvatskog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020., konkretno za poboljšanje dobrobiti životinja u svinjogojstvu.

Kako doznaje Jutarnji list, riječ je o završetku akcije koju su policija i Europsko tužiteljstvo ranije pokrenuli. Podsjećaju da su u lipnju proveli pretrese prostora tvrtke Vajda d.d. Tako su među uhićenima trenutno bivši i sadašnji šefovi Uprave i Nadzornog odbora tvrtke Vajde d.d. iz konzorcija Pivac – Miljenko Pivac, Igor Miljak, Vilim Simon i Alen Kajmović.

Potporom sufinanciranom sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj – EPFRR (85 posto) i državnog proračuna Republike Hrvatske (15 posto) nadoknađuju se korisnicima izgubljeni prihod i dodatni troškovi nastali ispunjavanjem obveza koje nadilaze standardne zakonske uvjete u uzgoju i tovu svinja. Iako su znali da njihova tvrtka ne ispunjava te uvjete, osumnjičenici su podnijeli krivotvorene prijave za gospodarstva svojih kooperanata.

Dobili 5,4 milijuna od EU-a

Tijekom godina, s ciljem lažnog prikazivanja da tvrtka ispunjava tražene uvjete, pet voditelja i kontrolora odjela kooperacije navedenoga društva sačinjavali su dokumentaciju u kojoj su neistinito prikazivali da kooperanti društva primjenjuju propisane obveze iz navedene Mjere u uzgoju i držanju svinja za tov, pa da stoga društvo ispunjava tražene uvjete za dodjelu potpore.

Od ukupno traženih preko devet milijuna eura, tvrtki je isplaćeno više od 5,4 milijuna eura subvencija Unije. Naime, kada je utvrdila nepravilnosti u postupanju tvrtke, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) uskratila je plaćanje tražene potpore za 2022. godinu u iznosu od 3,6 milijuna eura te je izdala nalog za vraćanje dijela nezakonito primljenih sredstava, što je rezultiralo vraćanjem približno 1,5 milijuna eura.

Iz APPRRR-a su za N1 još u lipnju potvrdili kako je tijekom 2022. obavili provjere na terenu i naložili Vajdi da vrati oko 1,5 milijuna eura za 2019., 2020. i 2021. godinu. Nakon toga im potpore više nisu isplaćivane.

‘Administrativne kontrole provode se na 100-postotnom uzorku, na svim jedinstvenim zahtjevima prije odobrenja i isplate potpora korisnicima. Provjere se provode na uzorku od najmanje pet posto gospodarstava po svakoj prijavljenoj mjeri, a ako se kontrolom na terenu utvrde nesukladnosti iznad utvrđenog minimuma, uzorak kontrole se primjereno povećava’, otkrili su iz APPRRR-a.

Tko je uhićeni Miljenko Pivac?

Uhićeni Miljenko Pivac sin je Tonćija Pivca, jednog od trojice braće koja su obiteljsku mesnicu iz vrgoračkog kraja devedesetih transformirali u Mesnu industriju Braća Pivac.

Od 2000-ih godina naovamo, uz organski rast, MI Braća Pivac krenula je u preuzimanje drugih tvrtki iz prehrambenog sektora, pa su tako 2015. godine preuzeli Vajdu d.d. iz Čakovca.

Prema podacima FINA-e, ukupni prihodi MI-a Braća Pivac u 2023. godini iznosili su 334,32 milijuna eura, što je povećanje od 16,29 posto, dok je neto dobit bila 9,03 milijuna eura, što je 18,84 posto manje nego u 2022. godini.

M.M, /Foto:


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Podignuta optužnica za SDP-ov kriminal u Rijeci. Ukradeno stotine tisuća eura

EPPO je podignuo optužnica vezano uz aferu "Sortirnica" u Rijeci, a optuženi su redom povezani…

2 sata prije

Odgođenu glasovanje o slanju hrvatskih vojnika u vojne misije: “Želimo 2/3 većinu”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da će se odgoditi glasanje o slanju hrvatskih vojnika…

2 sata prije

Plenković: Milanović je napravio udar i na Sabor

Premijer Andrej Plenković poručio je da će zbog "manipulacija i laži" vezanih uz odluku o…

3 sata prije