Kategorije Vijesti

Nova anketa: HDZ uvjerljivo vodi, koliko je raskol naštetio DP-u

Širi dalje

Dnevnik Nove TV objavio je rezultate Crobarometra za rujan. Na vrhu ljestvice popularnosti stranaka i dalje je vodeći HDZ, ali građani ne vjeruju da država ide u dobrom smjeru. Njih 74 posto misli da država da idu u pogrešnom smjeru.



Crobarometar je redovito mjesečno istraživanje agencije Ipsos. Istraživanje je provedeno između 1. i 20. rujna na uzorku od 991 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3.3%, a za rejtinge stranaka +/- 3.6%.

U poretku stranaka ovaj mjesec promjene nema, ali su se unutarstranački izbori i raskol u stranci odrazili na rejting Domovinskog pokreta koji je još uvijek iznad praga.

HDZ i rujan završava na vodećem mjestu uz potporu 30,3 posto ispitanika.  Prošli mjesec bili su 29,9.

SDP je i dalje drugi s podrškom od 20,4 posto, ( 19,6) . Budući da SDP od proteklog vikenda ima i novog predsjednika, bit će zanimljivo vidjeti hoće li to imati utjecaja na rejting stranke u mjesecima koji dolaze.

Slijedi Možemo! s 10,4 posto, (prošli mjesec 10,2) Most ima 6,7 posto pordške, što je laganu pad u odnosi na 7,1 u kolovozu

Peti je Domovinski pokret s potporom 5,4 posto, što je nastavak pada u poljednja dva mjeseca. U kolovozu su imali 6,4 posto, a u srpnju  7,5 posto. U idućem razdoblju vidjet će se je li riječ o kratkoročnoj destabilizaciji ili ipak nije.

 

Sve ostale stranke pojedinačno gledano imaju potporu manju od 2,7 posto.

Od jučer djeluje i nova stranka DOMINO – Marija Radića i ostalih bivših članova DP-a. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se oni pozicionirati.  Postotak građana koji bi izišli na izbore, ali bi do samog odlaska na biračko mjesto vagali komu dati povjerenje, jest 14,5 posto.

Optimizam je ovaj mjesec niži nego u prethodnom, sada 19 posto ispitanika smatra da stvari idu u dobrom smjeru, a gotovo 74 posto da idu u pogrešnom smjeru, što je 5 postotnih poena više nego u kolovozu.

Podrška radu Vlade i Predsjednika

Podrška radu za Vladu je podjednaka, nema nekih promjena – podržava je 26 posto, a ne podržava 68 posto. Podrška radu predsjednika Zorana Milanovića nešto je niža nego prethodnog mjeseca. Kod 33 posto za svoj rad ima plus, a kod 59 posto ispitanika minus. Ni jedno ni drugo ne daje mu 8 posto građana.

Radu Vlade i Sabora ispitanici su dali dvije dvojke, a Zoranu Milanoviću tanku trojku.

Dojam o političarima

Promjena u dojmu o političarima gotovo i nema u odnosu na mjesec ranije. Zoran Milanović i dalje je političar o kojem najveći broj građana ima pozitivan dojam, odnosno njih 43 posto. Slijede Tomislav Tomašević i Andrej Plenković, koji su izjednačeni s 35 posto pozitivnog dojma, Božo Petrov pozitivan je za 33 posto ispitanika, a Dalija Orešković za 31 posto.

U suprotnom smjeru Milorad Pupovac ostaje prvi na listi negativnog dojma, o njemu se tako izjasnilo 77 posto ispitanika, a zgusnuto je i izjednačeno u nastavku. Peđa Grbin, Gordan Jandroković i Andrej Plenković negativni su za njih 57 posto, a tu je onda i Ivan Penava, kojeg je negativnim ocijenilo 56 ispitanika.

Napomena:

Crobarometar je redovito mjesečno istraživanje agencije Ipsos provedeno za Novu TV. Istraživanje je provedeno između 1. i 20. rujna na uzorku od 991 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3 cijela 3%, a za rejtinge stranaka +/- 3 cijela 6%.

D.M. /Foto: Dnevnik.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Crobarometar

Najnovije

Brojni čestitaju Marinu Čiliću, neobičnom čestitkom javio se i Đoković

Za osvajanje povratničke titule, ukupno 21. ATP naslova u karijeri, pristigle su brojne čestitke među…

8 minuta prije

Milanović dao intervju pa skoro zapjevao Thompsona: “Nije ni prije…”

Predsjednik Zoran Milanović bio je u srijedu gost je Dnevnika Nove TV. U razgovoru s je komentirao Dragana Primorca,…

1 sat prije

Objavljena snimka. HGSS u pomoć drona pronašao nestalog muškarca

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) ponovo je izašla u akciju. Na obali Orljave su pomoću…

3 sata prije