Kategorije Vijesti

Novi britanski premijer bio je odvjetnik Hrvatske. Ovako je govorio o Vukovaru i ‘Oluji’

Širi dalje

Laburistička tranka u četvrtak je uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu okončavši 14 godina vladavine konzervativaca i otvorivši vrata Downing Streeta svom čelniku Keiru Starmeru, pokazuje izlazna anketa.



Prema procjenama koje je objavila britanska televizija, laburisti, pozicionirani na lijevom centru, osvajaju 410 mjesta od 650 u donjem domu. Konzervativci, pak, osvajaju 131 mjesto, što je njihov povijesno loš rezultat. Glasači su ih kaznili za krizu životnih troškova.

Nakon što je njegova Laburistička stranka uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima izgledni novi premijer je Keir Starmer koji je bećao je donijeti promjene Velikoj Britaniji

Sir Keir Rodney Starmer, kako piše po društvenim mrežama, britanski je političar i odvjetnik koji je od 2020. godine vođa oporbe i čelnik Laburističke stranke. Prethodno je, od 2008. do 2013., bio glavni tužitelj Engleske i Walesa.

Prije desetljeća Hrvatska ga je angažirala u svom pravnom timu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu.

Naime, u ožujku 2014. Starmer je bio zadužen da sucima u Haagu prezentira događaje u Vukovaru tijekom opsade i osvajanja grada, a posljednjeg dana usmene rasprave, 1. travnja 2014., uzvraćao je u ime Hrvatske na argumente iz protutužbe Srbije koji su se ticali vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Izabran je za člana parlamenta (MP) za Holborn i St. Pancras od 2015. do 2024., a ideološki se identificira kao progresivac i centrist.

Nije ljevičar poput svojeg prethodnika i političkog zaštitnika Jeremyja Corbyna pod kojim su prije četiri godine laburisti doživjeli najgori poraz još od 1935. Nakon toga se Starmer odrekao Corbyna i njegove ljevičarske agende, preuzeo stranku i vratio je prema centru. Po tome možda sliči Tonyju Blairu, ali  (još uvijek) nema blairovsku uvjerljivost i leadership.

Poveznice s Hrvatskom

Početkom ožujka 2014. Starmer je uime hrvatskog pravnog tima pred sucima ICJ-a imao nastup obrazlažući dio tužbe koji se odnosi na ratne zločine tijekom opsade, razaranja i nakon pada Vukovara.

“Bio je s nama i u pripremnoj fazi i tijekom rasprava na sudu” sjeća se Vesna Crnić-Grotić, voditeljica hrvatskog pravnog tima u toj tužbi pred ICJ-em, koja je na kraju, u presudi, odbačena.

“Kako smo u pripremnoj fazi razgovarali sa svjedocima, on je za svoj nastup pred sucima iskoristio rečenicu jednog našeg svjedoka, koji je rekao da je granatiranje Vukovara bilo toliko strašno da su i ptice prestale pjevati. Starmer je imao baš jako lijep i snažan govor o padu Vukovara”, dodaje profesorica Crnić-Grotić, bivša dekanica Pravnog fakulteta u Rijeci.

Keira Starmera u hrvatski je pravni tim doveo Philippe Sands, profesor prava na University College London, jedan od osnivača odvjetničkog ureda Matrix iz Londona koji je Hrvatska angažirala u svojoj tužbi.

Starmer je tada bio okončao svoj mandat glavnog državnog tužitelja za Englesku i Wales, a kako je bio na glasu kao vodeći pravni stručnjak ne samo na području kaznenog nego i međunarodnog prava, kao i na području zaštite ljudskih prava, na Sandsovu preporuku hrvatski pravni tim rado ga je primio u svoje redove kao pojačanje.

Devet godina nakon rada u hrvatskom pravnom timu u tužbi pred ICJ-em Starmer je u britanskom parlamentu u ožujku 2023., u raspravi s temom ruske agresije na Ukrajinu, spomenuo kako se, prije ulaska u politiku i u parlament u Westminsteru, “u Haagu borio za pravdu za žrtve srpske agresije”.

Spomenuo je to u kontekstu svog pitanja premijeru Rishiju Sunaku o tome slaže li se da ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi suradnici trebaju biti optuženi u Haagu i suočiti se s pravdom.

Premijer Rishi Sunak izašao je 22. svibnja 2024. pred mikrofone ispred ulaznih vrata ureda u Downing Streetu 10 i najavio da zemlja ide na parlamentarne izbore 4. srpnja. Dok je govorio, počela je padati kiša, a on je bio bez kišobrana. Do trenutka završetka izjave, što je trajalo tri minute, bio je vidljivo mokar.

To je scena koju je Starmer tih dana, u kampanji, pokušao iskoristiti da prikaže konzervativce i njihova premijera kao ne samo pokisle nego i pogubljene ljude bez ikakvog plana.

D.M. /Foto: afp


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

USKOK podigao optužnicu protiv Jurice Lovrinčevića

Zbog afere Mreža, odnosno trgovanja utjecajem i sumnji u izvlačenje novca iz budžeta za promidžbu,…

28 minuta prije

HODAK: “Bugarski grb” Hrvatskoj iz Crne Gore

Već neko vrijeme srpski protektorat, a inače poznatiji pod imenom Crna Gora, ima prilično delikatan…

45 minuta prije

Debakl desnice u Francuskoj. Kako je došlo do preokreta u drugom krugu?

Drugi  krug parlamentarnih izbora u Francuskoj donio je velika iznenađenja. Savez lijevih stranaka, Nova narodna…

2 sata prije