Kategorije Vijesti

Novi udarac Crnoj Gori! Hrvatska odbila crnogorske vojnike

Širi dalje

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske odbilo je molbu da dvojicu kadeta Vojske Crne Gore primi na školovanje na Hrvatskom vojnom sveučilištu. Odbijen je i zahtjev da jednoga kandidata upiše u Hrvatsku ratnu školu.



“Ministarstvo obrane donijelo je takvu odluku, a o budućoj suradnji na tom području izvijestit ćemo kada za to dođe vrijeme”, potvrdilo je  Ministarstva obrane Hrvatske, prenosi list Pobjeda.

Prema pisanju Antene M, Crna Gora je preko svojeg vojnog izaslanika komunicirala s hrvatskim ministarstvom obrane i zamolila za prijem trojice pripadnika VCG na ove ugledne vojne škole, ali je dobila negativan odgovor.

“Poslednjih godina, u institucijama Republike Hrvatske školovali su se brojni kadeti iz Crne Gore, što je bio vid dobre partnerske suradnje dvije zemlje, članice NATO. Nove okolnosti u kojima je vlast u Crnoj Gori donijela niz odluka koje se ne mogu nazvati prijateljskim i partnerskim, zanemarujući sav doprinos Hrvatske na crnogorskom putu ka Europskoj uniji, učinile su da Ministarstvo odbrane odbije molbu za školovanje dvojice kadeta na Hrvatskom vojnom učilištu i jednoga kandidata za Hrvatsku ratnu školu”, kazao je izvor iz Zagreba.

Ovo je još jedan potez koji je Hrvatska povukla kao odgovor na usvajanje Rezolucije o Jasenovcu. Prethodno je Zagreb Andriju Mandića, Aleksu Bečića i Milana Kneževića proglasio personama non grata. Spekuliera se i da je Hrvatska u Savjetu EU blokirala novac za Crnu Goru namijenjena modernizaciji Vojske kroz Europski mirovni program.

Ministar obrane Dragan Krapović nedavno je u intervjuu Pobjedi, govoreći o odnosima s Hrvatskom, kazao da su oni od izuzetne važnosti za obje zemlje.

“Svjesni smo da postoje određena pitanja koja su izazvala nesuglasice, poput broda ,,Jadran“ i Rezolucije o Jasenovcu. Ne želim se ponavljati, ali moj stav o brodu ,,Jadran“ je poznat i nepromjenljiv i u skladu je s

istorijskim, pravnim i kulturnim činjenicama. Brod je crnogorski. Naša je obaveza da kao odgovorna država težimo rješavanju svih pitanja kroz otvoreni dijalog i suradnju”, naveo je Krapović.

Kazao je i da je prvi korak ka poboljšanju odnosa postizanje međusobnog razumijevanja i poštovanja. Potrebno je da kroz direktne razgovore i diplomatske kanale objasnimo naše stavove i čujemo njihove.

“Smatram da su stabilnost i dobri odnosi na Balkanu od ključnog značaja ne samo za naše dvije zemlje, već i za cijeli region. U tom duhu naš cilj je da izgradimo odnose na osnovu međusobnog povjerenja i poštovanja, te da zajedno radimo na pitanjima koja nas spajaju umjesto onih koja nas dijele”, rekao je crnogorski ministar.

Očito je da Hrvatska, dok je ovakva vlast u Crnoj Gori, ima sve manje razmijevanja za suradnju, jer za suradnju je potrebno dvoje.  Hrvatska i predugo šlepala Crnu Gori i pomagala na putu i NATO  ( gdje je bila sponozor) do brojnih preoruka  na putu prema EU.

Novi potezi Hrvatske jasna su poruka Crnoj Gori da su, zbog sluganstva i dodvoravanja Srbiji, posljedice neizbježne.

M. Marković/Foto: Ivan Petrović-Ipe


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Omiljeni glumac osuđen zbog silovanja dječaka. Kaznu je otkupio za 18.200 eura

Bosanskohercegovački glumac Moamer Kasumović osuđen je na godinu dana zatvora zbog kaznenog djela bludničenje nad maloljetnikom, potvrđeno…

47 minuta prije

Međugorje 1981.: “Djeca su gledala u Gospu, nisu ni trepnula…”

Prvi put 24. lipnja 1981. godine šestero mladih - Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković,…

2 sata prije

Nogometna legenda izazvala buru izjavom “Ja sam pravoslavac, ali nisam Srbin”

Predrag Pašić, nekad najbolji igrač bivše države, član generacije koja je 1979. godine osvojila zlato…

3 sata prije