Kategorije Vijesti

Objavljeno ime nove stranke Marija Radića

Širi dalje

Bivši članovi Domovinskog pokreta okupljeni oko Marija Radića, koji bi krajem tjedna trebali osnovati novu stranku, odlučili su danas i o njezinom imenu.



Nova će se stranka zvati Dom i Nacionalno okupljanje, skraćeno DOMINO, čime postaje jasnija i poruka s plakata koje smo proteklih dana mogli vidjeti uz veće prometnice, a glasi “Crno na bijelo”, piše Večernji.

Nacionalno okupljanje naziv je i stranke zvijezde francuske desnice Marine Le Pen, no Mario Radić tvrdi kako ta poveznica ne stoji te kako imenom svoje buduće stranke nisu ciljali na Le Pen.

“Razmišljali smo o više varijanti imena, primjerice o narodnom okupljanju, no to u Hrvatskoj baš i nema političku konotaciju i u uhu prosječnog birača više bi zvučalo kao benkovački vašar pa smo se na kraju odlučili za Nacionalno okupljanje”, objasnio je Radić.

U uho prosječnog birača u Hrvatskoj posebnu konotaciju mogla bi poprimiti i prva imenica u nazivu stranke, posebno kada jednog dana njezini prvaci budu pozivali da se glasa “za Dom i nacionalno okupljanje“. Radić, međutim, demantira i tu poveznicu.

“Svakom bi trebalo biti jasno što znači dom. Samo je jedno mjesto na svijetu dom, a naš je dom Hrvatska i osnažit ćemo ga kroz nacionalno okupljanje. Jer, dom nije samo kuća, obitelj ili zavičaj, dom su i vrijednosti koje želimo zastupati”, rekao je Radić.

Skraćeno ime stranke moglo bi izazvati još dvije asocijacije. Na društvenu igru Domino koja se igra pločicama podijeljenim na dva kvadrata u kojima su prazna polja ili polja od jedne do šest točkica.

Neke bi mogla podsjeti na Dominu, ženu koja drži sve konce u svojim rukama i pokorava svog muškarca, s čestom asocijacijom i na pornografiju.

U Zagrebu već dva desetljeća postoji Udruga Domino koja u svom opisu navodi da se bori za prava LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj, a poznata je po organiziranju queer festivala i drugih inicijativa u borbu protiv svih oblika diskriminacije prema različitostima.

M. Marković/Foto: Dnevnik.hr

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Brojni čestitaju Marinu Čiliću, neobičnom čestitkom javio se i Đoković

Za osvajanje povratničke titule, ukupno 21. ATP naslova u karijeri, pristigle su brojne čestitke među…

29 minuta prije

Milanović dao intervju pa skoro zapjevao Thompsona: “Nije ni prije…”

Predsjednik Zoran Milanović bio je u srijedu gost je Dnevnika Nove TV. U razgovoru s je komentirao Dragana Primorca,…

2 sata prije

Nova anketa: HDZ uvjerljivo vodi, koliko je raskol naštetio DP-u

Dnevnik Nove TV objavio je rezultate Crobarometra za rujan. Na vrhu ljestvice popularnosti stranaka i…

2 sata prije