Kategorije Vijesti

Plenković otkrio što je stvarni cilj Rezolucije o Jasenovcu

Širi dalje

Rezolucija o Jasenovcu, usvojena u petak u Crnoj Gori, šalje namjernu politiku podjele unutar te zemlje te je riječ o instrumentalizaciji “jedne druge države u regiji”, rekao je premijer Andrej Plenković u subotu.



Zastupnici u crnogorskom parlamentu u petak su usvojili Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije u parlamentu koji broji 81 zastupnika.

Oporbeni zastupnici napustili su dvoranu i nisu sudjelovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori.

Plenković je u subotu na Dubrovnik forumu rekao kako ta rezolucija „šalje namjernu, svjesnu politiku podjele unutar Crne Gore”, a „još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima”.

Premijer je rekao kako je vladajuća većina u Podgorici donijela rezoluciju „a da se nikad dosad nije bavila tom temom” te da je ona donesena kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici, pod instrumentalizacijom „jedne druge države u regiji”.

Premijer je iz Dubrovnika, „koji je doživio velike strahote u vremenu agresije Miloševićevog režima, u kojima je nažalost tada sudjelovala i Crna Gora”, poručio kako će Hrvatska poduzeti mjere koje smatra primjerenima za ovakve poteze „instrumentalizacije parlamentarne većine” s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice.

„Umjesto da se bave svojim problemima i svojim pitanjima, pa i procesuiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes zadnjih osam desetljeća”, zaključio je premijer, naglasivši da oni koji žele ići prema članstvu u EU-u moraju voditi računa o dobrosusjedskim odnosima i međusobnom poštovanju.

Rezoluciju je u crnogorskom parlamentu podržala većina zastupnika “Pokreta Europa Sad” premijera Milojka Spajića, prosrpske desnice predsjednika parlamenta Andrije Mandića, umjereno prosrpske Socijalističke narodne stranke (SNP) i Demokrata Alekse Bečića.

Rezolucija se primarno odnosila na logor Jasenovac, ali su uoči zasjedanja dodani i logori Dachau i Mauthausen.

Hina/Foto: N1


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

SLUŽBENO JE! Marko Pjaca je novi igrač Dinama

Marko Pjaca novi je igrač Dinama, objavljno je na službenim stranicama maksimirskog kluba. "Marko Pjaca…

39 minuta prije

Ozbiljne optužbe s Kosova: Imamo podatke da se stotine Srba sprema za mogući napad

Predsjednik  Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je kako kosovske institucije imaju točne informacije da stotine…

58 minuta prije

Hrvatska – Novi Zeland 86-90 Hrvatska u zadnjoj minuti prosula veliko vodstvo

Nakon odlične jučerašnje prezentacije protiv Slovenije, hrvatski košarkaši su u drugom dvoboju olimpijske kvalifikacijske skupine…

1 sat prije