Kategorije Vijesti

Plenković se pohvalio dobrim vijestima. “Treći smo od svih zemalja EU-a”

Širi dalje

Vlada je na sjednici predložila da se 30. kolovoza proglasi Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce. Usvojen je i prijedlog zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi.


U otvorenom dijelu sjednice premijer Andrej Plenković uvodno je govorio je o napretku u traženju i identificiranju osoba nestalih u Domovinskom ratu te rastu BDP-a.
Osvrćući se na podatak o rastu BDP-a za 3,3% u razdoblju od travnja do kraja lipnja, premijer Andrej Plenković rekao je da je to 14. kvartal zaredom u kojem se bilježi rast BDP-a te da je to, prema dosad objavljenim podacima, najveći rast u EU-u.

– Ako se ovi trendovi nastave u trećem i četvrtom kvartalu, a nema razloga da tako ne bude, stopa rasta bit će doista visoka u odnosu na druge članice EU-a. S velikim stupnjem sigurnosti možemo već danas pretpostaviti da ćemo biti među dvije ili tri članice s najvišom stopom rasta, rekao je.

Dodao je da se takva dinamika uklapa u procjene programa Vlade, gdje nakon dosadašnjih 76% prosječne razvijenosti na razini EU-a na kraju prošle godine, želimo doći na 77,5% na kraju ove godine.

Prijedlog da se 30. kolovoza proglasi “Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce”

Uoči sutrašnje, 17. godišnjice kornatske tragedije, Vlada je na sjednici predložila da se 30. kolovoza proglasi Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce.

– Vatrogasci su u službi građana već dugih 160 godina, spremni su podnijeti žrtvu vlastitog života kako bi spasili ljude i imovinu od požara, poplava, potresa, pandemija i drugih opasnosti u RH. Nažalost, izvršavajući svoju humanu dužnost brojni vatrogasci su izgubili vlastite živote ili su doživjeli ozlijede koje svjedoče težini ovakvog posla, istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Podsjećajući na stradavanja brojnih vatrogasaca prilikom gašenja požara tijekom Drugog svjetskog i Domovinskog rata, ali i njihovih ubojstava, kao i na one stradale posljednjih godina, poseban naglasak stavljen je na kornatsku tragediju koja se dogodila 30. kolovoza 2007., kada je tijekom gašenja požara na otoku Velikom Kornatu smrtno stradalo 12 vatrogasaca, a dan prije na otoku Hvaru još jedan.

– Kornatska tragedija najveća je mirnodopska nesreća koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo, ali i Republiku Hrvatsku, naglasio je Tucaković.

Uzimajući u obzir tradicionalne vrijednosti vatrogastva, požrtvovnosti hrvatskih vatrogasaca utemeljenoj i na ljudskim žrtvama, kao i činjenicu da se već ustaljeno i neprekidno od 2008. godine 30. kolovoza obilježava sjećanjem na Kornatsku tragediju, kao i druge pojedinačne obljetnice poginulih i preminulih vatrogasaca na vatrogasnim intervencijama, predlaže se 30. kolovoza proglasiti Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce.

– Ova sjednica i ovaj dan će ući u povijest hrvatskog vatrogastva, poručio je glavni vatrogasni zapovjednik.

Hrvatska traga za 1792 osobe nestale u Domovinskom ratu

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je na sjednici Vlade da Republika Hrvatska i dalje traga za 1792 osobe koje su nestale i stradale u Domovinskom ratu, te je pozvao sve koji imaju saznanja da ih podijele s institucijama.

Hina/Foto: N1


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rastu plaće u osječkoj gradskoj upravi. Gradonačelnik: Bit će 38% veće nego 2021.

Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je danas prijedlog odluke o izmjeni koeficijenata za obračun plaća službenicima…

3 minute prije

Tomašević u središtu Zagreba otvorio Centar dobrodošlice za migrante

Zagrebački  gradonačelnik Tomislav Tomašević i predstavnica Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR-a) u Hrvatskoj Anna Rich…

6 minuta prije

Omiljeni glumac osuđen zbog silovanja dječaka. Kaznu je otkupio za 18.200 eura

Bosanskohercegovački glumac Moamer Kasumović osuđen je na godinu dana zatvora zbog kaznenog djela bludničenje nad maloljetnikom, potvrđeno…

1 sat prije