Kategorije Vijesti

Plenković: “Zvat ćemo zamjenika šefa NATO-a da dođe u Sabor, oporba još ima šansu”

Širi dalje

Nakon današnje sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković održao je i konferenciju za medije U uvodnom obraćanju na sjednici Vlade komentirao je spor oko slanja hrvatskih vojnika u NATO misiju pomoći Ukrajini NSATU.



“Zbog enormnih manipulacija, laži u eteru i dalje se vidi potpuno nerazumijevanje od oporbenih stranaka i zato je predsjednik Sabora najavio da će se o tome glasati kada se steknu uvjeti. Djelimo stav da moramo dodatno uložiti napore kako bi pojasnili javnosti, oporbenim klubovima što je istina, a što laž. Niti Hrvatska niti druga saveznica neće postati zaraćena snaga, ne ulazi u vojni sukob”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

“Podržavamo ovakvu procjenu predsjednika Sabora jer je sasvim jasno da je iz laži manipuliacije koje je plasirao Milanović, veliki dio zastupnika i javnosti ostala neinformirana u vezi s aktivnosti NSATU”, rekao je Plenković i pitao zašto nitko ne priča o ostalih 12 misija u koje se šalje Hrvatsku vojsku.

“Misli li netko da je tolika vojna pomoć koju smo poslali u Ukrajinu otišla tamo poštom, FedExom, DHL-om? Otišla je tako da smo iskoristili pomoć saveznika da ona ode tamo”, rekao je premijer i dodao da je prijedlog hrvatske odluke jasan, da hrvatski vojnici mogu biti samo na teritoriju zemalja članica NATO-a.

“Razotkrivanje prve velike manipulacije i laži – nema slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu”, ponovio je.

Plenković je rekao da to što će neki časnici za vezu biti u Ukrajini, ne znači da će sudjelovati u borbama jer je riječ o logističarima, ali ni među njima neće biti nijedan vojnik.

“Pružit ćemo još malo vremena opoziciji da razmisli. Radimo na tome da v.d. zamjenika glavnog tajnika NATO-a dođe na Odbor za obranu i da objasni što taj NSATU jest”, najavio je Plenković i rekao da će stvari vući do apsurda i da se neće glasati ni o drugim misijama dok se ovo ne raščisti.

“Rusija krši sve moguće međunarodne akte, a mi da se pravimo da ništa ne vidimo. E nećemo”, poručio je premijer.

“Ne želimo da Hrvatska bude vanjskopolitički portretirana kao da pjeva rusku pjesmu”, kaže Plenković.

“Moramo stvari svesti na činjenice i istinu, a istina je ovo što govorimo. Zato apeliram na opoziciju da radi dugoročnog kredibiliteta i stajanja na pravoj strani povijesti izaberu pravu stranu. Budu li na krivoj strani, to neće biti poraz Vlade, nego poraz Hrvatske. Oni se, znači, zalažu da Hrvatska izgubi, a na korist Rusije”, rekao je Plenković i dodao da neće pristati na tezu ‘lažu jedni, lažu drugi’ te je naglasio da je Vlada na pravoj strani.

Na novinarsko pitanje hoće li najavljena nova sjednica Odbora za obranu biti zatvorena za javnost, Plenković je rekao da nema potrebe, nego da će sjednica biti javna.

Na pitanje novinara da komentira činjenicu da je jedini u cijeloj raspravi iznio netočnu informaciju bio HDZ-ov predsjednički kandidat Dragan Primorac, koji je tvrdio da nijedan časnika NATO-a neće ići u Ukrajinu u sklopu misije NSATU, Plenković je odgovorio da su SDP-ovi zastupnici dobili klasificirane podatke i da oporba muti vodu svojim tumačenjem odluke.

“Ako je logika oporbe strah da pogine hrvatski časnik, pa je li ih onda strah što će ići u Libanon?” pitao je Plenković.

“Vidjet ćemo hoće li biti dvotrećinske većine”, kaže Plenković i dodaje da on vidi da oporbi nije jasno o čemu je riječ.

Glasat će se kad se steknu uvjeti, a uvjeti se još nisu stekli. Trajat će to dok ovi ne shvate da naši vojnici idu u Njemačku, a ne u Ukrajinu.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Podignuta optužnica za SDP-ov kriminal u Rijeci. Ukradeno stotine tisuća eura

EPPO je podignuo optužnica vezano uz aferu "Sortirnica" u Rijeci, a optuženi su redom povezani…

2 sata prije

Odgođenu glasovanje o slanju hrvatskih vojnika u vojne misije: “Želimo 2/3 većinu”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da će se odgoditi glasanje o slanju hrvatskih vojnika…

2 sata prije

Plenković: Milanović je napravio udar i na Sabor

Premijer Andrej Plenković poručio je da će zbog "manipulacija i laži" vezanih uz odluku o…

2 sata prije