Kategorije Vijesti

Sabor zapljeskao Anušiću: “Sjetite se što je ovaj dio sabornice radio 90-tih”

Širi dalje

Uoči saborske rasprave, u ponedjeljak je Odbor za obranu upućivanje hrvatskih vojnika u NATO misiju NSATU podržao sa sedam  glasova za, jednim protiv i dva suzdržana.



Ministar obrane Ivan Anušić započeo je u Saboru obrazlaganjem odluke o sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga u misijama u inozemstvu Prijavljeno je 58 replika što bi moglo potrajati oko dva sata, rekao je Gordan Jandroković nakon uvodnog izlaganja Anušića.

“Jučer smo sjedili skoro šest sati, raspravljali i tumačili stvar koja je svima dosad trebala biti jasna. U ovom trenutku ne mogu reći ništa novo”, rekao je Anušić.

“Jedna od najčešće skrivljenih izjava predsjednika je da je rekao da će pet hrvatskih vojnika biti u Ukrajini, ali je rekao da će vojnici drugih zemalja NATO-a biti i u Ukrajini. Možete li potvrditi da nijedan vojnik ni iz jedne zemlje neće biti u Ukrajini?”, pitala je Mirela Ahmetović (SDP) ministra obrane.

“Predsjednik je rekao, kad mu je savjetnik ostao zatečen, decidirano je rekao da će završiti u Ukrajini, a ja vam govorim da hrvatski vojnik neće prijeći prag nijedne zemlje”, odgovorio je Anušić.

Goran Ivanović (HDZ) je odgovorio Ahmetović: “Predsjednik 4.10. izjavljuje ‘to je ulazak u rat, svejedno je jesu li hrvatski vojnici u Wiesbadenu ili Ukrajini’ i sad pokušavate zamagliti priču.

“Jako me zanima hoće li moje dijete završiti u Ukrajini”, pitao je SDP-ov Tomislav Golubić za što je dobio opomenu, a Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista je pitao Anušića kakav će stav imati Hrvatska ako se promijeni vlast u SAD-u. “Pustite vi američke izbore, pustite vi neka Trump to vodi”, odvratio je Anušić.

‘Prvi put se to kod nas dogodilo’

“Pitanje je kuda Hrvatska ide nakon ovih odluka. Ja ću vas podsjetiti, ova strana Sabora je i 90-ih napuštala sjednicu kada se razgovaralo treba li Hrvatska biti samostalna, neovisna država. Ponovno sad imamo situaciju u kojoj trebamo nastaviti ono za što smo se 90-ih odlučili na referendumu. Danas ponovno situacija kad ista ta politička opcija pokušava otuđiti Hrvatsku od svojih zapadnih saveznika i vraćati je u neku neovisnu situaciju koja može biti pogubna”, kazao je Anušić nakon čega su mu HDZ-ovci glasno zapljeskali.

Ministar je također poručio da “trebaju dići ruku za hrvatske interese, a ne za SDP-ove i Milanovićeve interese”.

“Što vam ministri na europskom vijeću i NATO sastancima govore?”, pitao je Marko Pavić (HDZ).

“Neću prepričavati razgovore, to nije pristojno, ali su pitanja takva kakva jesu, čuđenja. Uspoređujemo se s Mađarskom, ja dolazim s istoka Hrvatske, sa saznanjima i iskustvom na koji način Mađarska vodi politiku u našoj Baranji, osječko-baranjskoj županiji, vodi se politika u kojoj se dovodi u pitanje teritorijalna cjelovitost Hrvatske. Zato Mađarska ne ide u ovu operaciju, zato ne podržava NATO i EU, zbog svoje velikomađarske politike”, poručio je Anušić.

“Je li bilo koji predsjednik bilo koje države zatočio načelnika Glavnog stožera?”, pitao je Mažar. “Sve će države stati uz obranu žrtve Ukrajine jedino će SDP ostati uz ruske arkane”.

Anušić je odgovorio da nije čuo ni za jedan slučaj da je zabranjeno načelniku Glavnog stožera da dođe na sjednici. “Prvi put se to kod nas dogodilo. I to ne jedanput nego dva puta i dogodit će se tko zna koliko još puta”.

‘Da ste me slušali, a ne listali Facebooku’

Majda Burić je upitala o međunarodnom statusu Hrvatske nakon ovih previranja. Kad govorimo o refleksijama na naš ugled i status, rekao sam nekoliko puta, svakako nije pozitivan i nije dobar, a kad govorimo Milanoviću i SDP-u i svemu što ovdje čujemo, zato i imaju 41. zastupnika, jer su krenuli prvo s Milanovićem kao kandidatom, pa oodustali, pa išli s Grbinom, zato imaju 41. zastupnika u Saboru”, kazao je ministar.

“Možete li potvrditi da nijedan vojnik nijedne članice NATO-a neće biti u Ukrajini?”, pitala je Marija Lugarić. “Da ste me slušali što sam govorio, da niste listali po Facebooku, znali bi točnu informaciju i točan odgovor”, poručio je Anušić.

“Izbjegavate dati odgovor na ovo pitanje, očito ne bez razloga”, odgovorila je Lugarić.

“Ne treba biti genijalac, očito je koji je to klasificiran podatak”, kazala je Marija Selak Raspudić. Optužila je Milanovića da dostavlja klasificirane informacije SDP-u, a to su da je “moguće da će neke druge države poslati svoje vojnike u ovoj misiji”. Sabina Glasovac kaže da su tražili zatvaranje sjednice Odbora da bi se upoznali sa svim informacijama, a to je HDZ odbio. “Sad jedino tražimo odgovor na pitanje kako bismo donijeli odluku.”

“Vjerojatno imaju klasificirani podatak koji je netko dilao i zato pilite po ovome, ali siguran sam da će taj podatak izaći u jednoj od tiskovan koje redovno čitam. Klasificirani podatak je netko uzeo u proslijedio van, i to klasificirani podatak NATO saveza. Sad vidite koliko je ovo neozbiljno. Nijedan hrvatski vojnik neće prijeći granicu, a idu samo dvojica”, odgovorio je

“Mislim da niste normalni ministre. Opasne namjere imate”  poručio je Ostojić.

Reiner mu je dao tri opomene. “Prvo riješite tko vam je nacrtao kukasti križ na Poljudu dok ste bili ministar i pazite kako razgovarate sa mnom!”, odgovorio je ministru Ostojiću.

‘Prvo, lažete…’

“Mnogo ste nervozni ministre. S obzirom na to da ste zabranili zatvaranje dijela sjednice Odbora kako bi zastupnici dobili potpunu informacije, postavljam jednostavno pitanje: Možete li ovdje s da ili ne odgovoriti hoće li ijedan vojnik ijedne članice NATO-a koja će sudjelovati u NSATU-u biti raspoređen na području Ukrajine”, pitala je Glasovac.

“Možda djelujem malo uzbuđeno, ali savršeno sam miran, nemojte se sikirati. Možda tako djelujem. Sad ću vam odgovoriti 16. put na to pitanje. Prvo, lažete jer je Predsjednik zabranio dolazak Kundidu da vam upravo objasni sve o čemu govorite. Klasificirani podatak od strane NATO-a imamo možda nas dvojica ili trojica, nitko drugi. Odgovorio sam u izlaganju kako je deset puta dosad ponovnljeno – hrvatski vojnik ne ide van granica NATO-a”, kazao je Anušić.

Uoči glasanja pale teške riječi 

Dok je oporba poručivala kako nema dovoljno podataka o samoj misiji te nisu stvoreni preduvjeti da se o njoj glasa, vladajući su uzvraćali kako predsjednik Milanović laže i izabrao je stranu Rusije.

“Kao jedna od blentavih, tupavih oporbenih šuša, kako nas premijer naziva, želim istaknuti da je premijer Plenković taj koji silom urušava Ustav i institucije”, kazala je Dalija Orešković (DOiSIP) tražeći stanku. On ‘fake newsom’, dodala je,  vodi rat protiv Hrvatske.

“On je jedan neprosvijećeni apsolutist i bit inzistiranja na slanju vojnika u Wiesbaden je težnja Plenkovića da ostvari samo vlast u državi, glasanje o tom pitanju je  glasanje o Plenkoviću. Na tom pitanju nema moju podršku”, poručila je Orešković prije izlaganja ministra Anušića.

Marija Selak Raspudić (NZ) rekla je da zastupnici nemaju dovoljno informacija o  bitnim sigurnosnim temama jer se predsjednik i premijer zbog međusobnog animoziteta nisu mogli dogovoriti. Sabor od svoje odgovornosti u političkim pa i vojnim i sigurnosnim temama ne može pobjeći, poručila je. Pozvala je da se raspravlja o meritumu, a to je o odnosu prema NATO-u i vojno sigurnosna budućnost Hrvatske.

Naša najveća sigurnosna ugroza je neusuglašenost naše vojne i obrambene politike, istaknula je.  Siniša Hajdaš Dončić (SDP) naglasio je da njegova stranka nema nikakvih dvojbi oko pomoći Ukrajini ali ima tamo gdje nisu stvoreni određeni preduvjeti, gdje nije sazvana sjednica Vijeća za obranu. “Nemamo potpune informacije o tome što se sprema, prihvaćanje misije na samitu NATO ne znači i sudjelovanje u tim misijama”, kazao je i ‘s gnušanjem’ odbacio tezu da je SDP proruska stranka. “Mi ćemo za 12 odluka glasati, jedan dva, tri, četiri….dvanaest smo na pravoj strani, i za 13. smo na pravoj strani”, poručio je Arsen Bauk (SDP).

‘Nismo ni ruski ni američki nego igrači hrvatskog naroda’

Ivana Kekin (Možemo) ne dvoji da  Ukrajina zaslužuje pomoć, no pita  trebamo li pomoći i ljudskim kapacitetima. Odgovor su trebali u konstruktivnom dijalogu pokušati dati nositelji najviših funkcija, no zbog netrpeljivosti oni to nisu ni pokušali, kazala je.

Miro Bulj (Most) naglasio je da njegov stranka neće nikada podržati slanje hrvatskih vojnika tamo gdje se ratuje . Smatra da vojska treba braniti državnu granicu od ilegalnih migranata. “Nismo ni ruski ni američki nego igrači hrvatskog naroda,” rekao je.

Zastupnici vladajuće većine uzvratili su kako lažu i predsjednik Milanović i SDP, da nema dvojbe da su izabrali stranu Rusije i Putina te da rade protiv hrvatskih nacionalnih interesa.

“To može raditi samo netko tko je politička štetočina”, kazala je Majda Burić (HDZ). “Kakva dvojba može biti između žrtve i agresora, ili ste za žrtvu ili agresora”, dodao je Ante Sanader(HDZ). “Oni moraju glasati protiv jer ih je strah da će im Milanović doći za predsjednika jer predsjednik države sigurno neće još dugo biti”, rekao je Petar Šimić (HDZ).

HDZ je primao  pozajmice od ljudi koji su imali ekskluzivne plinske ugovore s Rusijom, bivši šef je zbog ruskih veza morao otići, HDZ je predao Agrokor Rusima,  ministar vanjskih poslova šaptao Lavrovu poeziju, a Kolinda Grabar-Kitarović ljubila Putina, uzvratila im je Mirela Ahmetović (SDP).

Dario Hrebak (HSLS) podsjeća da će Hrvatska  drugi put NATO partnerima reći ‘ne’.

“Trideset zemalja članica NATO-a kaže ‘da’ i da imaju informacije, jedine dvije članice NATO-a koje će reći ‘ne’ su Mađarska i Hrvatska”, istaknuo je. Nije 30, nego devet zemalja je dosad pristalo sudjelovati u toj misiji, ispravila ga je Kekin. U raspravu se uključio i predsjednik  Sabora Gordan Jandroković.

“U Washingtonu je 31 zemlja rekla ‘da’ misiji , samo Mađarska je bila protiv, devet se dosada aktivno uključilo ali ni jedna druga osim Hrvatske nije rekla ‘ne'”, ustvrdio je.

M. M. /Foto: cropix


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Gordan Malić: U Hrvatskoj se stvara klima Croexita, Milanović kolaborira s Putinom

Ako pobjedi na izborima, uvjeren sam, bit će idući premijer. 20 godina Milanovića ne bi…

2 sata prije

Zbilja je bolesna. Vedrana Rudan podržala jednog predsjedničkog kandidata!

Vedrana Rudan na svom je blogu žestoko kritizirala politiku premijera Andreja Plenkovića prema Ukrajini, a…

4 sata prije

Jandroković Bulju: To je najgora optužba, za to se ide na tešku robiju

Mosotv Miro Bulj u Saboru se osvrnuo na NSATU misiju za Ukrajinu i prozvao Milanovića…

4 sata prije