Kategorije Vijesti

Šest podataka iz tajne ankete motivirali su Primorca da krene u utrku za Pantovčak

Širi dalje

HDZ je u srijedu potvrdio Dragana Primorca kao kandidata za predsjednika Republike. Dnevnik.hr piše da je u posjedu rezultata ankete agencije Ipsos koju je za predsjedničke izbore naručio HDZ, a upravo to je prevagnulo da se bivši Sanaderov ministar upusti u utrku za Pantovčak.



Prema toj anketi čak 61 posto Hrvata ima pozitivno mišljenje o Draganu Primorcu, a aktualni predsjednik Zoran Milanović ima 49 posto podrške. Negativno se o Milanoviću izjasnilo 45 posto građana, a o Primorcu samo njih 17 posto.

Dragan Primorac nije ni znao da se njegovo ime našlo u anketi, a o rezultatima ga je prije nekoliko dana izvijestio vrh HDZ-a, nakon čega je on odlučio krenuti u utrku.

Zanimljivo je da prema toj anketi čak 59 posto birača SDP-a i 45

posto birača Možemo! ima pozitivan dojam o Draganu Primorcu. “

“Rezultati su nas sve zbunili”, rekao je  izvor blizak Primorcu i objasnio da taj znanstvenik nije mogao ignorirati činjenicu da 60 posto građana smatra da je potrebna promjena na Pantovčaku. Anketa je pokazala da jedino Primorac kao kandidat HDZ-a može u drugom krugu pobijediti Milanovića.

Ispitivalo se raspoloženje građana i za Butkovića, Anušića, Gavrana, Stiera, Granića, Grabar-Kitarović... no oni prema toj anketi  lošije stajali od Primorca, a neki su  bilježeni tek u tragovima.

Na dosadašnjim predsjedničkim izborima svi su kandidati HDZ-a startali kao stranački, a Primorac već 15 godina nije vezan za stranku.

“Idem na izbore kao Dragan Primorac, a ne kao HDZ-ovac”, rekao je on u krugu svojih prijatelja i objašnjavao da je to bio njegov uvjet za kandidaturu.

Očekuje potporu sedam-osam stranaka, pa i Domovinskog pokreta, odnosno većeg dijela stranke – potencijalno bez Ivana Penave. U HDZ-u su s Primorcem izvagali prednosti između njega i Milanovića i zaključili da su, od 18 područja, samo u jednom izjednačeni, a u ostalima je nadmoć na strani Primorca.

To su vanjski poslovi, gospodarstvo, znanost i obrazovanje, nacionalna sigurnost, sport… Jedino u čemu su egal, smatraju, jest političko iskustvo. “Milanović je bio premijer, a Primorac ministar, ali je on kao ministar imao bolje rezultate”, ocjenjuju.

Primorac je spreman za sraz s Milanovićem i uvjeren je u pobjedu. Na utrku se, kažu, odlučio zbog altruizma iako bi na toj funkciji imao upola manju plaću nego što ima sada. Bliski izvori kažu da on zapravo želi od Hrvatske napraviti europski Izrael.

M. Marković/Foto: Dnevnik.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Plenković za HRT: Hrvati nikad nisu bolje živjeli

"Neki 'zaboravljaju' da su od jeseni 2021. kontinuiranim odlukama naše Vlade cijene naftnih derivata bile…

2 minute prije

Rastu plaće u osječkoj gradskoj upravi. Gradonačelnik: Bit će 38% veće nego 2021.

Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je danas prijedlog odluke o izmjeni koeficijenata za obračun plaća službenicima…

8 minuta prije

Tomašević u središtu Zagreba otvorio Centar dobrodošlice za migrante

Zagrebački  gradonačelnik Tomislav Tomašević i predstavnica Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR-a) u Hrvatskoj Anna Rich…

12 minuta prije