Radnici jedne od najpoznatijih domaćih mesnih kompanija odlučili su javno progovoriti o načinu rada te tvrtke te kvaliteti mesa s kojim su radili.
U emisiji Provjereno Nove TV opisali su s čim su se sve susretali tijekom rada za PIK Vrbovec.
Staro meso loše kvalitete
Kazali su kako im je u tvornicu stizalo meso koje je bilo pred istekom roka trajanja i loše kvalitete. Priznali su da su prepravljali datume ili prepakiravali gotove proizvode u nove folije, a tijekom proizvodnje kobasica i salama koristili su meso za koje tvrde da je bilo zaraženo.
‘Vidimo porijeklo, iz koje države dolazi i datum i istek roka trajanja. Mislim da oni to i kupuju iz razloga jer znaju da je to meso i pred istekom roka i sumnjive kvalitete, jer ga dobiju praktički za bagatelu. Ovi iz vanjskih država, oni si lijepo isprazne svoje kontejnere i to sve za PIK bude dobro’, iznijela je jedna osoba koja je željela ostati anonimna.
Upozoreni da paze kako rukuju s mesom
Na pitanje kako su znali da je meso bilo sumnjive kvalitete, jedan od radnika odgovara:
‘Znamo iz tog razloga jer je na svakoj toj paleti prikazana crvena oznaka, veterinarska oznaka – termička obrada. Dođe nalog od šefa da dolazi dvije, tri tone toga zaraženog mesa i to se meso mora upotrijebiti’, kazao je.
Tvrdi da se to događalo u više navrata.
‘Nije to bilo u kontinuitetu. To se znalo događati u navratima. Ako se dobro sjećam, potkraj prošle i početkom ove godine. Dođe jedna paleta te sirovine i treba je potrošiti i onda dođu dvije, tri normalne pa opet dođe ta zaražena’, rekli su radnici, koji tvrde da su dobili upute za poseban oprez pri rukovanju s takvim mesom koje nakon termičke obrade bude zdravstveno ispravno.
MP/Provjereno/novatv