Kategorije Vijesti

Srbi objavili da je uhićen hrvatski špijun. MVEP: Ne znamo da se to dogodilo

Širi dalje

Rano jutros na području grada Beograda srpska tajna služba  BIA (Bezbednosno-informativna agencija) uhitila hrvatskog špijuna, objavio je srpski list Novosti.rs, inače blizak vlasti Aleksandra Vučića.



List navodi da je akcija rezultat višemjesečnog operativnog rada BIA-e i praćenja hrvatskog agenta.

“Ova akcija rezultat je višemjesečnog operativnog rada BIA-a i nastavak suzbijanja špijunskog i destruktivno subverzivnog djelovanja hrvatske obavještajne agencije SOA-a”, prenose Novosti izjavu iz BIA-e.

Ministar unutarnjh poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je tamošnjim medijima da je na području Beograda uhićen ‘hrvatski špijun’ i potvrdio da je na granici s Hrvatskom zbog verbalnog delikta zadržana pjevačica Severina.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema saznanja da se uhićenje “hrvatskog špijuna” uistinu dogodilo.

“Nemamo nikakvih saznanja o navedenoj temi, niti da se takav događaj uistinu dogodio”, rečeno je iz MVEP-a na upit Hine o tvrdnjama srpskih medija.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da o uhićenju hrvatskog špijuna još nemaju nikakvih saznanja.

“Mi smo u kontaktu s našim veleposlanstvom. Niti znamo tko je uhićen ni zašto je uhićen. Sve ono što smo vidjeli u medijima – to su naša saznanja. Vodimo računa o tome kako bismo hrvatsku javnost izvijestili. Čim nešto saznamo mi ćemo vas izvijestiti”, izjavio je Grlić Radman za HRT.

Letica: “Ovo je poruka Hrvatskoj”

Bivši voditelj operacija SOA-e Ante Letica u Studiju 4 HRT-a komentirao je slučaj.

“Mislim da je to u skladu s Vučićevom politikom, pogoršavanje odnosa s Republikom Hrvatskom, pokazivanje mišića Republici Hrvatskoj i da će to završiti kao i mnoge druge stvari koje je Vučić pokušao pa su mu propale.

Kada imate nekog špijuna na svom teritoriju, onda je njegovo uhićenje i procesuiranje zadnji korak u borbi protiv obavještajne djelatnosti stranih službi na vašem teritoriju. To je zadnji korak kojem se pribjegava, ili kada se više ništa ne može ili kada želite poslati poruku nekoj vladi, nekoj državi”, rekao je Letica.

Letica je naglasio da Hrvatska dosad nije imala takvih situacija, premda su iz Srbije često stizale optužbe na račun djelovanja hrvatskih obavještajnih službi. Kao primjer naveo je slučaj iz Katara kada je hrvatska navijačica ( Ivana Knnol, op.a.) optužena da radi za interese Hrvatske.

“Sve ovo ima propagandnu svrhu i nije ništa više od toga. Vučićevi potezi usmjereni su na jačanje njegove pozicije u regiji, ali mislim da će i ovaj slučaj završiti kao mnogi drugi”, zaključio je Letica.

Navodno uhićenje dan nakon što je Vučić primio srpskog odvjetnika koji je bio u hrvatskom zatvoru zbog četnikovanja

Navodno uhićenje događa se dan nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer objavio da se sastao s odvjetnikom Nemanjom Berićem kojeg su hrvatske vlasti uhitile zbog 31 objave na društvenim mrežama koje se povezuju s četničkim pokretom i ratnim zločinima, među kojima je i snimka na kojoj pjeva pjesme srpskog pročetničkog pjevača Baje Malog Knindže.

Kažnjen je temljem Zakona o prekršajima protiv  javnof reda  i mira, a u Vučićevoj verziji – “proveo je 15 dana u hrvatskom kazamatu samo zato što je Srbin”.

“Obećao sam Nemanji i njegovoj supruzi Jani da ćemo na neki od sljedećih koncerata Baje Malog Knindže ići zajedno”, napisao je Vučić u nedjelju o glazbeniku koji slavi ratne zločine.

Srpski mediji prenose i kako je srpska policija u nedjelju navečer na granici privela hrvatsku pjevačicu Severinu zbog “spornih izjava” u medijima.

Nakon višesatnog zadržavanja na granici navodno je puštena da uđe u Srbiju, no sama je odlučila vratiti se u Hrvatsku jer se u Srbiji nije osjećala sigurno.

M. Marković/Foto: Nova.rs


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Šok u Sarajevu! Poznati glumac osuđen zbog pedofilije. Silovao je dječaka

U Beogradskom narodnom pozorištu je 16. rujna na rasporedu bila predstava 'Tiho, tiše', koja govori…

1 sat prije

Keleminec se kandidira za predsjednika: “Protiv bande koja terorizira Hrvate”

Predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražen Keleminec najavio je kandidaturu za predsjednika Republike…

2 sata prije

Beneficirani radni staž ima oko 35.00 Hrvata. Tko ga ima i kako se određuje

Pravo na benificirani radni staž imaju zaposlenici na ukupno 43 radna mjesta u Hrvatskoj, ali…

3 sata prije