Kategorije Vijesti

Tko je ruski milijarder koji je sinoć uhićen u Francuskoj

Širi dalje

Pavel Durov (39), osnivač i direktor Telegrama, aplikacije i tvrtke za sigurnu razmjenu poruka, uhićen je u subotu navečer u zračnoj luci Le Bourget kraj Pariza. Njgeovo bogatstvo s e procjenjuje na  15.5 milijardi dolara.



Pavel Durov je Rus, ima i francusko državljanstvo. U Pariz je sletio privatnim avionom, a bio je u pratnji tjelohranitelja i supruge.

Uhićenje su izveli žandarmi iz GTA (Air Transport Gendarmerie). Pavel Durov sletio je iz Azerbajdžana, a dočekao ga je francuski nalog za pretres koji je izdao OFMIN nacionalne uprave francuske pravosudne policije, izdan na temelju preliminarne istrage.

Pavel Durov je milijarder, ima znatna sredstva za bijeg pa francuski mediji predviđaju da će sudske vlasti odbiti njegov zahtjev za  puštanje na slobodu uz jamčevinu. “Ostat će u istražnom zatvoru nakon podizanja optužnice, njegova jamstva teško će uvjeriti suce”, novode.

“Njegova platforma godinama je to postala  broj 1 za organizirani kriminal”, komentira istražitelj za francuske medije

Zašto je uhićen?

Francusko pravosuđe smatra smatra da ga nedostatak suradnje s policijom i pravosudnim tijelima, po pitanju alata koje nudi Telegram (jednokratni broj, kriptovalute itd.) čini suučesnikom u trgovini drogom, pedofiliji i prijevarama.

Izdani nalog za pretres vrijedio je samo ako se Pavel Durov zatekne na teritoriju Francuske.

“Večeras je pogriješio. Ne znamo zašto… U svakom slučaju, uhvaćen je!”, poručio je za TF1/LCI izvor blizak istrazi.

Trenutno je platforma u fokusu francuske javnosti zbog ilegalnog prijenosa utakmica Ligue 1. Ali na ovoj aplikaciji za razmjenu šifriranih poruka mnogi kriminalci otvorili su račune.

Osim terorizma, mnogi opasni kriminalci, ali i pedofili komuniciraju na Telegramu, kako bi razmjenjivali sadržaj.

Tko je  Pavel Durov

* Durov, rođen u Rusiji, 39, osnivač je i vlasnik aplikacije za razmjenu poruka Telegram, besplatne platforme koja se natječe s drugim platformama društvenih medija kao što su Facebookov WhatsApp ili Instagram, TikTok i Wechat. Platforma ima za cilj premašiti milijardu aktivnih mjesečnih korisnika unutar godinu dana.

* Telegram je utjecajan u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza. Postao je kritičan izvor informacija o ruskom ratu u Ukrajini, kojim se intenzivno koriste i Moskva i Kijev. Neki analitičari aplikaciju nazivaju “virtualnim bojnim poljem” za rat.

* Durov, čije je bogatstvo Forbes procijenio na 15,5 milijardi dolara, napustio je Rusiju 2014. nakon što je odbio udovoljiti zahtjevima vlade da zatvori oporbene zajednice na svojoj platformi društvenih medija VKontakte, koju je prodao.

* Durov je postao francuski državljanin u kolovozu 2021. On je sebe i Telegram preselio u Dubai 2017., a prema francuskim medijima dobio je i državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je također građanin St. Kittsa i Nevisa, države s dva otoka na Karibima, prema medijskim izvješćima.

* Rusija je počela blokirati Telegram 2018. nakon što je aplikacija odbila postupiti u skladu sa sudskim nalogom da državnim sigurnosnim službama omogući pristup šifriranim porukama svojih korisnika. Akcija je imala mali učinak na dostupnost Telegrama tamo, ali je izazvala masovne prosvjede u Moskvi i kritike nevladinih organizacija.

* Međutim, sve veća popularnost Telegrama potaknula je nekoliko europskih zemalja, uključujući Francusku, na ispitivanje sigurnosti i kršenja podataka. U svibnju su tehnološka regulatorna tijela EU-a izjavila da su u kontaktu s Telegramom jer se približava ključnom kriteriju korištenja prema kojem bi mogao podlijegati strožim zahtjevima prema značajnom zakonodavstvu EU-a o online sadržaju.

* “Radije bih bio slobodan nego primati naredbe od bilo koga”, rekao je Durov američkom novinaru Tuckeru Carlsonu u travnju o svom odlasku iz Rusije i potrazi za domom za svoju tvrtku koja je uključivala boravke u Berlinu, Londonu, Singapuru i San Franciscu.

M. Marković/Foto: Instagram


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Šok u Sarajevu! Poznati glumac osuđen zbog pedofilije. Silovao je dječaka

U Beogradskom narodnom pozorištu je 16. rujna na rasporedu bila predstava 'Tiho, tiše', koja govori…

24 minute prije

Keleminec se kandidira za predsjednika: “Protiv bande koja terorizira Hrvate”

Predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražen Keleminec najavio je kandidaturu za predsjednika Republike…

2 sata prije

Beneficirani radni staž ima oko 35.00 Hrvata. Tko ga ima i kako se određuje

Pravo na benificirani radni staž imaju zaposlenici na ukupno 43 radna mjesta u Hrvatskoj, ali…

2 sata prije