Kategorije Vijesti

U Splitu unakažen spomenik HOS-u i mural Irca koji je 1301 dan branio Hrvatsku

Širi dalje

Spomenik 9. bojni HOS-a na platou u ulici Ruđera Boškovića u ponedjeljak ujutro osvanuo je išaran crvenim sprejem. Nepoznati grafiteri pod okriljem noći iscrtali su zvijezdu petokraku preko križa i natpisa na samom spomeniku. Ispod zvijezde petokrake napisali su – fašisti.



“Jutros u 9 i 20 sati zaprimili smo informaciju da je išaran spomenik, mjesto događaja je osigurano. Obavit će se očevid i provesti kriminalističko istraživanje, a obaviješteno je i komunalno redarstvo koje će nakon očevida ukloniti grafit”, rekli su iz PU splitsko-dalmatinske.

Ovo nije prvi put da se spomenik bojni kroz koju je za vrijeme Domovinskog rata prošlo 2500 branitelja, a živote je izgubilo njih 46, našao na meti vandala.

Godine 2014., kad je spomenik otvoren u prisustvu tadašnjeg župana Zlatka Ževrnje, gradonačelnika Ive Baldasara i drugih, isti je od strane nepoznatih počinitelja oskvrnut tako što je na njega bačena tekućina crvene boje.

Nažalost, nisu stali samo na spomeniku HOS-ovcima već su svoj oskvrniteljski pohod proširili i na mural Thomasu Crowleyju, koji je kao strani dragovoljac sudjelovao u Domovinskom ratu te u njemu poginuo.

Njegov mural, oslikan ispod mosta koji od spomenika hosovcima vodi do sveučilišne knjižnice, jutros je osvanuo s crvenom zvijezdom petokrakom precrtanom na Crowleyjevom vratu.

Čovjek, čiji nadimak otkriva i njegovu nacionalnost, priključio se postrojbama HOS-a 1991. godine jer je po vlastitom svjedočenju u tadašnjoj borbi hrvatskog naroda za slobodu prepoznao sličnost s borbom vlastitog, irskog naroda za nacionalno oslobođenje od strane okupacije.

Nažalost, poginuo je u zadnjim mjesecima Domovinskog rata, netom prije početka akcije Oluja. U odori Hrvatske vojske proveo je 1301 dan.

D.M. /Foto: Cropix


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

HDZ: I po cijenu vlastitog sramoćenja SDP-ovci izvršavaju naredbu Pantovčaka

"NOVI RUSKI SPIN. I po cijenu vlastitog sramoćenja SDP-ovci izvršavaju naredbu Pantovčaka - čude se…

3 sata prije

Žestoka poruka splitskih HOS-ovaca: “Sve ćemo vam prste slomit, a ne samo tri… “

Nakon što je jučer ujutro petkorakrom i natpisom "fašisti" išaran HOS-ov spomenik na Splitu 3,…

6 sati prije

Anušić: “Čovjek kojeg sada podržavate zvao Vas je narikačom, ja bih umro od sramote”

Saborska  rasprava o slanju hrvatskih vojnika u NATO aktivnost NSATU, uz nastavak prepucavanja tko laže…

7 sati prije