Kategorije Vijesti

Uhićen zamjenik ministra u vladi Zorana Milanovića

Širi dalje

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj je danas  uhićeno je danas devetero ljudi, a među uhićenima je i Alen Kajmović, zamjenik ministra u vladi Zorana Milanovića.



Sumnjiči ih se da su  počinili subvencijsku prevaru u vrijednosti većoj od 9 milijuna eura i krivotvorili službene isprave.

Tvrtka pod istragom je Vajda d.d. iz konzorcija Pivac, a među uhićenima su bivši i sadašnji šefovi Uprave i Nadzornog odbora Vajde Miljenko Pivac, Igor Miljak, Vilim Simon i Alen Kajmović.

Miljenko Pivac je sin jednog od trojice braće Pivac koji su podigli tvrtku u koju danas spada i Vajda, a ljetos je izašao iz uprave Pivac Grupe i prešao na mjesto savjetnika.

No među uhićenicima zanimljivo je i ime Alena Kajmovića. Kajmović je nekadašnji zamjenik HNS-ovog ministra kulture Berislava Šipuša u vladi Zorana Milanovića.

Na to mjesto došao je u svibnju 2015. godine, iz kvote HNS-a i s pozicije najbližeg suradnika tadašnjeg, a i sadašnjeg međimurskog župana Matije Posavca. Kajmović je, naime, prije odlaska u Ministarstvo, bio pročelnik Upravnog odjela za poslove župana. Bio je i glasnogovornik međimurskog HNS-a.

“Sve ovo dugujem Međimurju”

“Sve ovo dugujem Međimurju”, rekao je taj Dalmatinac koji je 2004. doselio u Međimurje kad se na presici opraštao sa Županijom i županom Posavcem koji ga je nahvalio kao “sposobnog, radišnog, energičnog, predanog poslu i ciljevima te mlađu osobu”, a njegov odlazak u Ministarstvo kulture nazvao prilikom i šansom za Međimurje.

Kajmović je zamjenik ministra bio tek nešto više od pola godine, do smjene vlasti. Zanimljivo je i da si je njegov šef, tadašnji ministar u kratkom mandatu od devet mjeseci, uspio priskrbiti zatvorsku kaznu. Naime, Šipuš je 2021. godine nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog izvlačenja više od 68 tisuća kuna iz državnog proračuna.

Kajmović, koji ima završen studij pedagogije i sociologije na Sveučilištu u Zadru, nakon svog mandata u Ministarstvu postao je – predsjednik uprave u čakovečkoj mesoprerađivačkoj firmi Vajda, koja je tad već bila u sastavu Grupe Pivac. Na njenom je čelu bio pet godina.

Vajdu napušta polovinom 2022. godine kada prelazi na mjesto izvršnog direktora građevinske tvrtke Međimurje PMP.

Kao razlog prelaska iz prehrambenog u građevinski sektor naveo je poziv direktora Međimurje PMP Božidara Žvorca “koji je prepoznao njegov način rada”.

Za spomenuti i još jedan detaljiz njegove krijere – Kajmović je  2015. godine  bio vjenčani kum županu Matiji Posavcu.

D.M. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Podignuta optužnica za SDP-ov kriminal u Rijeci. Ukradeno stotine tisuća eura

EPPO je podignuo optužnica vezano uz aferu "Sortirnica" u Rijeci, a optuženi su redom povezani…

5 sati prije

Odgođenu glasovanje o slanju hrvatskih vojnika u vojne misije: “Želimo 2/3 većinu”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da će se odgoditi glasanje o slanju hrvatskih vojnika…

5 sati prije

Plenković: Milanović je napravio udar i na Sabor

Premijer Andrej Plenković poručio je da će zbog "manipulacija i laži" vezanih uz odluku o…

5 sati prije