Kategorije Vijesti

VIDEO Ukrajinci srušili ključni most u Kursku. 3.000 ruskih vojnika odsječeno

Širi dalje

Ukrajinska vojska objavila je snimku drona, za koju tvrde da prikazuje tri izravna pogotka u ključni most u ruskoj regiji Kursk. Udar je izveden teškim oružjem koje je koristilo kazetno streljivo, a ukrajinski mediji javljaju da se vjerojatno radilo o HIMARS-u, američkom višecijevnom bacaču raketa.



Kako javlja Kyiv Post, u udaru je do kraja uništen ključan cestovni most preko rijeke Sejm, zbog čega su ruske snage u tom dijelu Kurska vjerojatno ostale bez posljednjeg puta ka sigurnosti te su vjerojatno zarobljene.

Napad po danu koji je pogodio armirano-betonsku konstrukciju tvrde ceste snimile su bespilotne letjelice kojima upravlja ukrajinska jedinica taktičkih bespilotnih letjelica Khorne Group, koja je nedavno objavila snimku udara.

Snimke su pokazale kako tri eksplozije uzastopce precizno pogađaju već oštećeni središnji dio mosta. Prve dvije bojeve glave raspršile su kazetnu municiju koja je detonirala na mostu ili u vodi, a treću je udar detonirao jednu eksploziju, pokazuje pregled snimke.

Khorneovci su objavili da se pogođeni most nalazi u blizini sela Kariz u regiji Kursk i da, nakon udara, više nije upotrebljiv za promet vozilima. Ukrajinski mediji su geolocirali snimku blizu Kariza, naselja jugoistočno od rijeke Sejm.

Ruski vojni blogeri prošlog su tjedna objavili snimke koje su pokazivale da je most, koji je već bio oštećen ukrajinskim napadima prošlih tjedana, prohodan za civilna vozila kojima upravljaju vozači spremni riskirati.

Most se može prijeći pješice ili biciklom, ali ne većim vozilima
Od ponedjeljka, nakon posljednjih udara HIMARS-om, most se još uvijek može prijeći pješice ili biciklom, ali ne i većim vozilima. Glavni ukrajinski mediji izvijestili su da je most potpuno neprohodan nakon najnovijih udara.

Ukrajinci su u ambicioznoj ofenzivi na rusku regiju Kursk, koja je počela prije više od mjesec dana, zarobili na stotine ruskih vojnika i zauzeli pojas od otprilike 25×55 km teritorija Ruske Federacije.

Upad ukrajinskih snaga u Rusiju ostavio je neke ruske snage odsječenima jer jedini putevi do i od pograničnog područja gdje su bili stacionirani vode preko tri mosta preko rijeke Sejm, a sva tri mosta je intenzivno i višekratno napala ukrajinska artiljerija.

Glavni stožer Ukrajine: 3000 ruskih vojnika je odsječeno

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u izvješćima o situaciji u nedjelju i ponedjeljak nije spominjao rijeku Sejm ili ruske snage koje su možda odsječene u sektoru južno od tog plovnog puta, ali je tvrdio da ukrajinske snage i dalje napreduju i da se ofenziva na Kursk nastavlja planirano.

U prošlim napadima, prema izjavama ukrajinske vojne obavještajne agencije HUR, napadi na mostove na rijeci Sejm pokrenuti su američkim raketnim topništvom HIMARS.

Grupa Khorne je taktička postrojba bespilotnih letjelica koja inače djeluje sa 116. mehaniziranom brigadom, borbenom formacijom koja se trenutno bori u regiji Kursk.

Od sredine kolovoza ruski vojni inženjeri izgradili su najmanje tri pontonska mosta preko rijeke Sejm koji su, prema ukrajinskim vojnim medijima, uništeni nakon što su ih pronašli ukrajinski izvidnici. U ovom je sektoru rijeka Sejm široka najmanje 20 metara i preduboka da bi se pregazila, ali se lako može prijeći malim čamcem ili čak plivati.

Prema ukrajinskim medijskim izvješćima, uništenje svih mostova preko Sejma ostavilo je čak 3000 ruskih vojnika odsječenima unutar dijela teritorija širokog oko 30 km i dubokog 20 km.

Prema zadnjem priopćenju ruskog ministarstva obrane, ruske snage raspoređene u regiji Kursk bore se iz “pozicije stabilne obrane”.

D.M. /Foto. X


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Šok u Sarajevu! Poznati glumac osuđen zbog pedofilije. Silovao je dječaka

U Beogradskom narodnom pozorištu je 16. rujna na rasporedu bila predstava 'Tiho, tiše', koja govori…

37 minuta prije

Keleminec se kandidira za predsjednika: “Protiv bande koja terorizira Hrvate”

Predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražen Keleminec najavio je kandidaturu za predsjednika Republike…

2 sata prije

Beneficirani radni staž ima oko 35.00 Hrvata. Tko ga ima i kako se određuje

Pravo na benificirani radni staž imaju zaposlenici na ukupno 43 radna mjesta u Hrvatskoj, ali…

2 sata prije